«Таємничі» роботи біля Свято-Троїцького собору в Луцьку. ФОТО

«Таємничі» роботи біля Свято-Троїцького собору в Луцьку. ФОТО
У Луцьку на території Свято-Троїцького собору робітники здійснюють будівництво. Активісти намагалися з'ясувати, хто веде будівництво та чи є на нього дозволи, проте не отримали відповіді на свої питання. Тож вони викликали міліцію та вимагають призупинити роботи.

Зустріч активістів відбулася у п'ятницю, 25 грудня, - інформує Волинське Агентство Розслідувань.

На території пам'ятки роботи ведуть вже давно, зокрема у приміщеннях замінено вікна, двері, розчищені підземелля. Проте позавчора у межах охоронної зони пам’ятки національного значення почали вести будівельні роботи.

Між тим на цій території знаходиться одне з найстаріших кладовищ, які збереглися у Луцьку. Могили знаходяться буквально впритул до нового будівництва.

Після прибуття на місце активістів робітники перестали вести роботи. Тож активісти разом з депутатами та правоохоронцями, які прибули на виклик, проінспектували будівництво.

«Вони не мають жодного права без дозволу держави, по питаннях архітектури, перебудови пам’яток, нічого робити», – зазначила кандидат мистецтвознавства Оксана Ременяка. Те, що відбувається на території будівництва, вона назвала «беспредєлом».

На місце будівництва прибули також депутати міської ради Павло Данильчук та Богдан Богонос.

«Хто що робив, хто замовник будівництва, хто будівництво проводить. Ці хлопці, які ховаються, – це прості «шабашники», це ніяка не фірма. Це центр міста, кладовище, це охорона культурної спадщини, тож з моєї сторони буде контроль над цим питанням», – зазначив Данильчук. Він додав, що ніхто не працює «проти церкви», просять лише виконувати роботи у рамках законодавства.

Проте дозволу на будівництво немає. «В нашій базі даних дозвіл на проведення будівельних робіт на такій ділянці відсутній», – зазначив головний інспектор будівельного нагляду управління Державної архітектурної будівельної інспекції у Волинській області Степан Маркевич.

Робітники, які працюють на будівництві, кажуть, що їх «попросили» будувати». Проте не вказують, хто попросив, та не пояснюють, що саме будують.

Краєзнавець Ігор Левчук розповів, що під час робіт натрапили на підземну кладку, робітники це підтвердили. За словами Левчука, кладку «розбили і викинули».

«Судячи з того, що лежить у ямі, було натраплено на могилу. Роботи ніхто не зупинив, хоча, за вимогами закону «Про охорону культурної спадщини», при виявленні будь-яких артефактів, навіть при законних роботах, вони повинні були зупинити роботи, повідомити органи охорони культурної спадщини, а спеціалісти мали прийняти рішення», – розповів Левчук. Він вважає, що під час робіт могли знайти й інші останки.

До того ж паралельно ведуть роботи у підвальних приміщеннях, проте ніхто не може пояснити, що тут планують збудувати.

Левчук стверджує, що дозволів на роботи немає навіть щодо попередніх видів робіт, які проводили на території. Дозволи на роботи у пам’ятках національного значення мають бути видані Міністерством культури України.

«По цій ямі, яка тут робиться, вчора зв’язувалися, і є зараз представники археологів. Роботи на будь-яких об’єктах культурної спадщини мають здійснюватися виключно під наглядом археологів після проведення досліджень. Археологи жодним чином дозволів не давали», – додав Левчук.

Тож, на думку краєзнавця, мають відкрити кримінальне провадження за статтею 298 ККУ «Нанесення шкоди об’єкту культурної спадщини», самоуправство та наруга над могилою.

До слова, археологи і представники краєзнавчого музею склали акт за виявленим фактом порушення. Ці протоколи у випадку відкриття кримінального провадження передадуть слідчим.

Взяти коментар з приводу будівництва у владики Михаїла не вдалося, оскільки його не було на території собору. Проте ситуацію прокоментував голова інформаційно-видавничого центру єпархії протоієрей Віталій Собко.

«Я сьогодні зранку так само дізнався про це, як і інші з Інтернету, але не можу дати ніяких коментарів, бо не знаю, що там має бути», – розповів Собко. Проте він зазначив, що розповість про ситуацію, яка склалася, владиці Михаїлу. Собко додав, що до сьогодні не помічав, щоб за могилами відбувалося якесь будівництво.

На місце викликали дільничого та слідчо-оперативну групу. Ігор Левчук написав заяву. Пізніше до собору прибув начальник Луцького міськвідділу поліції Ігор Муковоз.

«Є повідомлення, ми зафіксували, зібрали матеріал і передали. Є підстави – за добу в порядку статті 214 вносимо в ЄРДР, немає підстави – розглядаємо у рамках Закону України «Про звернення громадян», – розповів Муковоз. Він додав, що йому важко попередньо кваліфікувати звернення та визначити, чи є склад злочину, оскільки це в компетенції слідства та прокуратури.

Активісти ж обіцяють не залишати справу просто так, бо «забудують за хвилину».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 9
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
як з релігії українці роблять гроші прямо на могилах. одні кабаки і орендарі. Гроші, гроші, гроші... і до раю
Відповісти
Черговий раз секта "УПЦ-КП" показала себе "у всій красі"...
Відповісти
А ти ,мабуть , шаман РПЦ ?
Відповісти
Ми з Вами "на брудершафт" не пили, щоб звертатися до мене на "ти".
Відповісти
Якщо раніше я вважав "УПЦ-КП" схизмою (розколом), то після останніх подій вважаю її не більше, як тоталітарною сектою деструктивного характеру. Її клірики і фанатичні адепти залучаюсь майже усі методи тоталітарного контролю свідомості, притаманні деструктивним сектам.
Відповісти
Я з дитиною в четвер чи то в середу ходила в Собор і звернула увагу що там копають, перше що я подумала:- то певно ставлять пам'ятник..., а тут таке..жесть...ще й під носом єпархія, купа людей, священники, кужи всі дивдяться?шок
Відповісти
Риють в ценрі міста і "тіпа ніхто нічого не знає" . Не смішіть. Завтра я вийду буду рити - мене за 5 хвилин заметуть.
Відповісти
Я теж подумав, шо закони не для них написані. Брехня-іхня правда, черево-іхній бог,гроші- іх закон... Але михаіл все таки покараний Богом- таке робити може тільки психічно хвора людина
Відповісти
На базарі гули шо якесь золото речі посполитоі найшли в тунелі. Шабашники ви ще живі? Дайте інфу шо ви та м накопали, якшо живі.
Відповісти
Останні новини
«Таємничі» роботи біля Свято-Троїцького собору в Луцьку. ФОТО
26 грудень, 2015, 00:37