На Волині хочуть створити музей для стародавнього човна-довбанки

На Волині хочуть створити музей для стародавнього човна-довбанки
У Маневичах може з’явитися музей одного експоната для найбільшого човна в Україні, який знайшли у річці Стир влітку 2015 року.

Про це пишуть Хроніки Любарта.

Наприкінці серпня у річці Стир поблизу села Старосілля Маневицького району рибалки виявили дивну річ. Як з’ясувалося згодом, це 12-метровий човен-довбанка, найбільший в Україні. Для того, щоб дістати на поверхню судно, довелося замовляти рачка, застосовувати помпу і кран.

Підняття човна з води у серпні у Старосіллі Маневицького району

Човен виготовлений із цільного дерева. На його борту може поміститися 10 осіб. Аналізуючи особливості його будови, науковці припускають, що судно мало кермо, могло розвивати велику швидкість, а для того, щоб вирушити у зворотному напрямку, команді човна достатньо було пересісти обличчями в інший бік.

Структура деревини довбанки

Загалом він добре зберігся, однак через надмірну увагу людей, які хотіли сфотографуватися у ньому, поглибилася тріщина. На дні човна під шаром глини, піску й намулу виявився один цікавий залізний предмет – на ньому тавра, що дуже схожі на герби князів Острозьких.
Зараз човен зберігається у Маневичах, його вже обробили спеціальним розчином, який консервує стару деревину. Проте в подальшому треба буде постійно підтримувати консервацію і зберігати пам’ятку у відповідних кліматичних умовах.

Покриття човна спецрозчином для консервації

У Маневицькому історико-краєзнавчому музеї 16 грудня відбулася прес-конференція, де представили результати радіовуглецевого аналізу. Цим методом науковці визначили вік човна. Як розповів директор Маневицького районного історико-краєзнавчого музею Петро Хомич, датування проводили у Київській радіовуглецевій лабораторії Інституту геохімії навколишнього середовища. За даними науковців, човен-довбанка датується 1350 роком. Як припускає директор ДП «Волинські старожитності» археолог Олексій Златогорський, це було торгове судно.

Для човна-рекордсмена планують спорудити окремий музей. Уже навіть є передпроектна пропозиція з назвою «Поліський моноксил». Її виконали у Майстерні музейних експозицій Олександра Антонця. Це творчий колектив, який працює над дизайном музейних експозицій та проектуванням музейних комплексів. Майстерня має багаторічний досвід співпраці з багатьма музеями в Україні. Ділянку для майбутнього можливого музею вибрали на краю міста поряд із трасою.

За словами Олександра Антонця, ідея дизайну полягає у застосуванні дерев’яних балок в інтер’єрі. Він вважає це «діалогом століть» через деревину. Сам музей виконаний у вигляді хреста в плані з похилими стінами і пропонованими сонячними батареями на них. У центрі приміщення – човен з можливістю огляду його із балконів.

Ескізна пропозиція музею для човна-знахідки

Пропозиція ще не є проектом, а лише ескізним варіантом того, яким може бути музей. Після того, як автори отримають конкретні умови проектування будівлі, можна буде виконати реальний проект.

Припускають, що у пропонованому варіанті вартість будівництва сягне 5-6 мільйонів гривень. Як зазначив директор Маневицького районного історико-краєзнавчого музею Петро Хомич, хочуть залучати іноземні кошти. Крім того, допомогти обіцяє і місцева влада. Голова Маневицької райдержадміністрації Андрій Линдюк заявив, що можуть навіть покрити повністю витрати на будівництво музею.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
от що я вам скажу волиняни,пролежала та лодка Бог зна скільки у воді,й ще може.Не обовязково для неї музей за 5 млн будувати,ще й з місцевого бюджету скоти запланували,ще більше скажу,в країні війна 9хто хто забув) й є сімї загиблих,інвалідів,пропавших безвісти00жодної копійки не заплановану у 2016 на житло для цих сімей у місцевому бюджеті,а тут 5 лямів з легкої руки голови РДА нате вал на кусок дерева!ГАНЬБА!ПОПУЛІСТИ!
до слова-- саме демобілізований боєць АТО знайшов ту лодку біля свого села,а про нього й слова ніде не сказали мудаки!!!!
Відповісти
задовбали вже тою довбанкою
Відповісти
Шановні дописувачі "Знаючі трохи МУДАКИ" держава поки що на лодку не використала ні копійки, сусіди наші європеські які шанують себе і свою історію, це б не писали, бо вони гордяться своєю історією, а ви запроданці з своїми меркантильними інтересами тільки вмієте писати те що вам скажуть. ГАНЬБА!!!!!!!!!!!
Відповісти
Петью, ти сам тупорилий писака, дешевий обсиратель шановних коментаторів ВП, перестань прозиватися і ганьби, бо сам такий же самий (хоча, мабуть, і гірший).
Відповісти
Нетреба цей мурей
Відповісти
Останні новини
На Волині хочуть створити музей для стародавнього човна-довбанки
27 грудень, 2015, 14:00