У мережі з'явився перший запис «Щедрика» Миколи Леонтовича. ВІДЕО

У мережі з'явився перший запис «Щедрика» Миколи Леонтовича. ВІДЕО
У мережу виклали перший запис «Щедрика», написаного композитором Миколою Леонтовичем в 1901 році.

Запис зроблено в Нью-Йорку в 1922 році у виконанні Українського національного хору під керівництвом Олександра Кошиця, - повідомляє Громадське ТБ.

У проміжку між 1901 і 1921 роками Леонтович створив п'ять версій пісні. Тільки версія, створена в 1916 році, його влаштувала до тієї міри, що він дозволив її виконати.

Уперше «Щедрик» виконав хор Київського університету 1916 року, коли композитор працював у Києві, де керував хоровими колективами, викладав у Музично-драматичній школі (згодом — інституті його імені), працював у музичному відділі Київського обласного комітету та у Всеукраїнському комітеті мистецтв та очолив щойно створений державний оркестр.

Виконання твору принесло великий успіх. Ім'я Леонтовича стало відомим у музичних колах і серед широкої публіки, - за висловом Кирила Стеценка.

5 жовтня 1921 року «Щедрик» був уперше виконаний на концерті в Карнегі Холі в Нью-Йорку, а вже в 1936 створили її американську версію - Carol of the Bells, написану американцем українського походження Пітером Вільховським.

Carol of the Bells стала неймовірно популярною різдвяною піснею у всьому світі.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Чому б вам не порадувати жителів вулиці імені цього композитора в районі 23 школи барельєфом чи хоча б музичним супроводом ?
Відповісти