Пивовари протестують проти закону про мови

Пивовари протестують проти закону про мови
Скандальний закон про мови вимагає двомовні етикетки на товарах в областях з регіональною російською мовою. Пивовари вважають, що це призведе до плутанини, корупції і тиску на підприємництво.

Компанія «Укрпиво» ​​(Київ), що об'єднує близько 80% виробників пива в Україні, вважає неможливим перехід на багатомовне маркування товарів у передбачений законом про мовну політику термін. Про це йдеться в повідомленні компанії, пише ZN.UA

Компанія стурбована статею 26 частини 3 закону про мовну політику, яка передбачає маркування товарів та інструкції до їх використання на регіональній мові.

Виконання виробниками вищеназваної норми закону, на думку «Укрпива», вимагає радикальних змін у виробничих, логістичних та бізнес-процесах. Вітчизняні товаровиробники через це зазнають багатомільйонних збитків.

Крім того, регіональними мовами, згідно з чинним законодавством, можуть бути мови територіальних громад не тільки великих адміністративних утворень, але й окремих районних центрів, міст, сіл тощо. Виходячи з цього, компанії повинні будуть додатково маркувати продукцію певною мовою для тільки одного району чи навіть села. Таким чином, з точки зору організації бізнес-процесів, адміністрування самої процедури від виготовлення до збуту товару з маркуванням регіональними мовами є практично неможливим, відзначають пивовари.

Більшість компаній повинні будуть відкликати і списати величезні обсяги готової продукції і, можливо, навіть зупинити виробництво і продаж товарів у зв'язку з відсутністю належного маркування.

Крім фінансових збитків дана норма неминуче призведе до великої кількості порушень у зв'язку з неконтрольованим переміщенням продукції з одного регіону в інший, а також до розвитку корупції і тиску на підприємництво.

Як повідомлялося, Верховна Рада 3 липня прийняла ініційований Партією регіонів законопроект «Про засади державної мовної політики», що вводить офіційну двомовність у регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10%.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин підписав закон «Про засади державної мовної політики». Президент України Янукович заявив, що підпише закон після вивчення його експертами.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Пивовари протестують проти закону про мови
03 серпень, 2012, 10:46