Мобільні аферисти ловлять своїх жертв «на живця»

Мобільні аферисти ловлять своїх жертв «на живця»
На Волині правоохоронці застерігають краян бути обережними. Налякати жертву та виманити у неї якнайбільше грошей – основна мета телефонних шахраїв. Граючи на людських почуттях, зловмисникам вдається витягти з кишень потерпілих чималі суми.

Про це повідомляє волинська поліція.

З розвитком технологій пройдисвіти вигадали безліч способів, аби видурити у довірливих громадян гроші. В хід йдуть і вигадки про проведення акції з виграшем подарунків, впливають на жалість (повідомлення про хворобу, родича, який потрапив у біду, прохання про добродійну допомогу) та інше. На жаль, викрити таких шахраїв дуже важко, адже гроші з рахунку одразу знімають, а саму картку з номером мобільного викидають.

Один із найпопулярніших сьогодні видів шахрайства – це звільнення від кримінальної відповідальності. Класична схема: «Ваш син потрапив у ДТП, готуйте гроші». Вони телефонують до жертви, в ході розмови схвильованим голосом говорить «псевдосин»: «Мамо, мамо, допоможи!», після цього слухавку бере інша людина та повідомляє, що син потрапив у ДТП чи побив людину і для того, щоб його не притягувати до кримінальної відповідальності, необхідно заплатити певну суму грошей. Злочинець може представитися слідчим чи іншим правоохоронцем. В подальшому шахрай каже номер банківського рахунку, на який потрібно перевести кошти, або каже, що під'їде особисто їх забрати. Перебуваючи в шоковому стані, жертви афери, не обдумуючи, збирають всі свої заощадження та віддають невідомим людям. Лише згодом, зателефонувавши до «постраждалого», дізнаються, що стали жертвою шахраїв.

Працівники поліції вкотре застерігають громадян від необдуманих дій та дають кілька порад, щоб не стати жертвою «мобільних» шахраїв:

– перш за все, спробуйте не розгубитися і зберегти спокій. Не впадайте в паніку і не поспішайте виконувати поставлені невідомою особою умови;

– спробуйте зв’язатися з тим, хто «потребує негайної допомоги», або людьми, які можуть підтвердити або спростувати те, що трапилося;

– попросіть людину, яка вам зателефонувала, назвати ім’я вашого рідного, місто, в якому він живе, описати його зовнішність і відповісти на запитання особистого характеру.

«Слід пам’ятати, що шахраї - чудові психологи, яким не бракує винахідливості і творчості. Вони завжди знайдуть мільйони способів примноження своїх доходів шляхом привласнення ваших грошей. Тож з якими б видами шахрайств вам не довелося зіштовхнутися, потрібно якнайшвидше звернутися за допомогою до поліції, зателефонувавши за номером «102», адже шансів знайти зловмисника по гарячих слідах завжди більше», – йдеться у повідомленні.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
найцікавішим є те, що цим промислом займаються особи, що сидять на зоні. звідки в них телефони - питання риторичне. також їми опановано вже інтернет, там шахрайств не меньше.
Відповісти
Останні новини
Мобільні аферисти ловлять своїх жертв «на живця»
29 грудень, 2015, 04:48