На Волині лікувальні грязі роблять з палива

На Волині лікувальні грязі роблять з палива
Лікувальні грязі санаторію «Лісова пісня», що на Шацьких озерах,робляться зі звичайного торфу.

За одним із корпусів, що навпроти озера Пісочне, є недобудований об’єкт (на фото), в якому, зі слів місцевих мешканців, розташований пристрій для подачі грязей. Недобудова заросла бур’яном, а біля неї насипаний звичайний торф, пише видання Четверта влада.

Як пояснила заступник директора санаторію «Лісова пісня» Руслана Дибель, у недобудові планують зберігати грязі на зиму.

Зі слів заступника директора, ліквальні грязі дійсно роблять з торфу.

Для того, щоб торф став лікувальним, він проходить купу до обстежень щодо того, чи є він біологічно активним і чи може використовуватись при певних захворюваннях.

Документально підтверджено, що такі торф’яні грунти є активними при лікуванні певних органів. «А у нас вони проходять доклінічне обстеження – ми клінічно доказуємо, що вони є активними для лікування людей», - сказала Руслана Дибель.

Санаторій має свої родовища.

«Є свої ділянки, де ми беремо ці грязі. Вони знаходяться у Шацькому районі. Грязі у нас торфяні. Вони доставляються безпосередньо у відділення. Абсолютно всі грязі пройшли дообстеження Одеського інституту курортології. Вони привозяться у формі землі і готуються за певною технологією. На цю ділянку, де добувають грязі, виїжджали представники Інституту курортології із Одеси та працівники нашої господарської служби», - розповіла працівник санаторію.

«Є спеціальна технологія – спочатку ця земля просіюється, далі подається у спеціальні чани, розводиться водою до певної концентрації, потім нагрівається до певної температури і після того подається як лікувальні грязі», - пояснила спеціаліст.

«Років двадцять тому у санаторії вже було грязелікування, але потім його закрили, бо санаторій ставав фітооздоровницею. Тоді ми привозили грязі із Білорусії. Коли стало дві держави – стало складно возити грязі і ми відмовились від цього. Але спеціалісти обстежили наші торфи і виявилось, що вони біологічно активні і придатні до лікування. Ці дослідження зайняли багато часу та грошей, але це цього варте. Адже протягом одного заїзду, який триває 21 день, у санаторії проходять грязелікування орієнтовно 180 людей. Тобто, протягом місяця грязелікування проходить близько 250 людей». – повідомила заступник директора санаторію «Лісова пісня».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині лікувальні грязі роблять з палива
03 серпень, 2012, 12:15