Недобудовані та закинуті об'єкти у Луцьку, які потребують оновлення. ФОТО

Недобудовані та закинуті об'єкти у Луцьку, які потребують оновлення. ФОТО
Луцьк задихається. Місто і далі затиснуте в кільці навколишніх сіл, мешканці яких не побажали утворювати з ним об’єднану громаду. Через це обласний центр ризикує невдовзі залишитися зовсім без вільних, цікавих інвесторам земельних ділянок, - інформує Волинське Агентство Розслідувань.

В такій ситуації кожен квадратний метр стає особливо дорогим. А ефективність його використання – особливо важливою. Спробуємо розібратися, де у Луцьку залишилися вільні ділянки чи об’єкти, за рахунок яких можна далі розвивати і осучаснювати місто.

Військове містечко на Привокзальній

Найбільша вільна земельна ділянка у Луцьку, про яку вже неодноразово говорили чиновники та писали ЗМІ, – територія колишнього військового містечка №51 у Привокзальному районі. Її площа – близько десяти гектарів, що дозволяє потенційно збудувати житло для 5-7 тисяч людей.

Хоча питання про освоєння цієї землі під житло замість зруйнованих казарм піднімають ще із 2004 року, Міноборони досі не дало погодження на передачу землі. Луцький мер Микола Романюк розповідає, що зберігає історію переписки із п’ятьма міністрами оборони з цього приводу. А голова облдержадміністрації Володимир Гунчик навіть заявляв про усну домовленість із міністром Степаном Полтораком. Проте «віз і нині там».

А будівлі казарм, їдалень, складів поступово руйнуються та обростають чагарниками.

«Бронкс»

Бетонні каркаси на березі річки Стир біля будівельного супермаркету отримали в народі назву одного з найбільш депресивних районів Нью-Йорка. Це недобудоване приміщення ще одного корпусу заводу «Електротермометрія» довгий час слугувало місцем для розваг альтернативної луцької молоді.

Через фінансовий стан підприємства про відкриття виробництва у цих стінах давно не йдеться. В запланованому адмінкорпусі вже кілька років як здали квартири (до речі, через специфіку планування – надзвичайно малої квадратури). В «архітектурному» управлінні Луцької міської ради розповідають, що поруч збиралися будувати 12-ти поверхові будинки. Однак поки ця ідея зависла у повітрі.

Плитниця,7 у Старому місті

Будинок на вулиці Плитниця,7, що біля ресторану у Старому місті, – мабуть, найбільш занедбана історична будівля Луцька. Нині його «прикрили» захисними щитами, аби всередині тінейджери не робили «халабуди». Проте все ж там без молоді, яка вживає алкоголь та наркотики, не обходиться.

За словами відомого історика Петра Троневича, тут збиралися облаштувати хостел для автотуристів. За даними із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, будинок належить Торчинюк Наталії Володимирівні. Придбала вона його у 2006 році. Де нині ця жінка, не відомо. Проте забрати у неї будівлю, згідно із чинним законодавством, не можна. Хоча у країнах Заходу практикують відбирання будівель (тим більше історичних), власники яких не стежать за їхнім станом.

Студмістечко СНУ (Володимирська,1)

Ділянка на перехресті вулиць Володимирської та Львівської має площу близько восьми гектарів. За сприяння колишнього міського голови Луцька Богдана Шиби , цю землю передали Волинському національному (нині Східноєвропейському) університету імені Лесі Українки.

Станом на 2014 рік втілення проекту оцінювали у приблизно 50 мільйонів євро. Однак нині будівельні роботи так і не розпочали, адже знайти такі суттєві інвестиції – непросто.

Кафетерій та туалет біля облмуздрамтеатру
Договір суборенди землі міська рада уклала із підприємцем Романом Патлашинським ще у 2010 році. У лютому 2013 року уклали новий договір оренди громадської вбиральні. Однак через бюрократичні процедури реконструкція вбиральні та заміна старих комунікацій так і не розпочалась.

У липні 2015 року міська рада продовжила договір оренди. У документі йдеться про те, що разом із реконструкцією вбиральні планують над туалетом звести кафе. Адже інвестувати немалі кошти у відбудову лише вбиральні та повну заміну мереж – справа нерентабельна. Тому, аби в центрі знову запрацював міський туалет, проект його відбудови мусить бути масштабнішим.

* * *
Очевидно, що основна причина зволікання і простою у справі інвестиційного освоєння цих проектів – у чиновницькому бюрократизмі і законодавчих неузгодженостях. Все ж хочеться вірити, що з оновленням депутатського корпусу та складу виконавчих органів Луцької міської ради місто стане з більшим розумінням ставитися до потреби інвестицій.

І врешті, «совкові плями», якими є недобудовані та закинуті об'єкти, зникнуть з обличчя обласного центру Волині.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А будинок на вул.Богдана Хмельницького, майже навпроти міськради? А по вул.Ковельській навпроти зупинки "Електротермометрія"? Це такі розвалюхи, проякі і говорити соромно, не те, що самому подивитися чилюдям показати
Відповісти
А будівля на 40кварталі яка повинна була бути судом скільки себе пам'ятаю його будують
Відповісти
Торчинюк Наталії Володимирівні- жінка торчинюка вадима .
старшого з торчинюків
Відповісти
А ще закинутий п'ятий цех Електротермометрії на Путінцева. Ніхто нічого не робить, все руйнується і заростає. А якби все зрівняти з землею і зробити дитячий майданчик для дітей різного віку, то й вирішилась би проблема доріг і дітей у цьому приватному секторі.
Відповісти
аа Міська рада навіщо . також знести нафік

Відповісти
Останні новини
Недобудовані та закинуті об'єкти у Луцьку, які потребують оновлення. ФОТО
30 грудень, 2015, 02:42