Луцьк не потрапив до Топ-20 здорових міст України

Луцьк не потрапив до Топ-20 здорових міст України
Лідером рейтингу визнане одне з найбільш західних міст Україні – Мукачеве.

Про це пише Фокус.

Лідером рейтингу, за версією Фокуса, є одне з найбільш західних міст України – Мукачеве.

Тут не лише м'який клімат і близьке розташування заповідних карпатських лісів, але й найнижчі показники захворюваності, достатньо машин «швидкої допомоги» і місць у лікарнях. При кількості населення у 84 тисячі тут практикують 564 кваліфікованих лікарів.

Друге місце в рейтингу зайняв Івано-Франківськ. Це єдине місто в списку, яке набрало максимальну кількість балів за рівнем забезпечення населення стаціонарною медичною допомогою - на 225 000 жителів у лікарнях передбачено майже 5000 місць.

Загалом, міста Західної України зайняли половину списку. Це пояснюється, сприятливою екологічною ситуацією і віддаленістю від великих промислових регіонів. З цих же причин в рейтинг не потрапило жодне місто Донецької, Луганської та Запорізької областей.

Незважаючи море, сонце і гори, у рейтинг Фокуса увійшли лише два кримські міста: курорти Євпаторія і Феодосія. В останньому з них - один з найнижчих рівнів захворюваності на рак.

У рейтингу найздоровіших міст немає жодного мегаполісу. Щільна забудова, велика кількість транспорту, промпідприємства, вихлопні гази впливають на навколишнє середовище. До того ж, у містах з бурхливим офісним життям не вистачає лікарів, лікарень і машин швидкої допомоги. Більше того, в містах-мільйонниках навіть при середніх показниках народжуваності - високий рівень смертності населення.

Всупереч поширеним стереотипам про те, що жити поблизу атомних електростанцій шкідливо, у список Фокуса потрапили три з п'яти міст - супутників АЕС. У Нетішині, наприклад, найнижчий рівень смертності в Україні. Близькі до нього показники в Славутичі та Кузнецовську. Найвища ж смертність в країні - в індустріальних Артемівську та Горлівці, які не потрапили в підсумковий список.

Рекордсменом за показниками народжуваності став райцентр Чернігівської області Ніжин. Там на тисячу жителів у минулому році народилося 15 немовлят. На п'яти йому наступають Вишгород, Обухів і Тернопіль.

Оцінку екологічного стану міст проводив Київський еколого-культурний центр, за даними якого жодне з 73 міст попереднього списку Фокуса не може похвалитися хорошим станом навколишнього середовища. Тому максимальний бал за критерієм «Екологія» не присуджувався. Однак чистіше інших, за оцінками фахівців, виявилися Ірпінь, Євпаторія, Буча, Трускавець та Кам'янець-Подільський. Найгірша екологічна ситуація в Україні в Києві і Єнакієво, не потрапили до підсумкового список і за іншими показниками.

Топ-20 здорових міст в Україні:

1. Мукачеве (353 бали)
2. Івано-Франківськ (340 балів)
3. Чернівці (326 балів)
4. Хмельницький (318 балів)
5. Рівне (315 балів)
6. Ірпінь (314 балів)
7. Кузнецовськ (313 балів)
8. Тернопіль (307 балів)
9. Бровари (298 балів)
10. Євпаторія (297 балів)
11. Буча (293 бали)
12. Нетішин (292 бали)
13. Феодосія (274 балів)
14. Ніжин (269 балів)
15. Вишгород (267 балів)
16. Чернігів (265 балів)
17. Славутич (262 бали)
18. Суми (260 балів)
19. Трускавець (258 балів)
20. Кам'янець-Подільський (248 балів)

Довідка

У попередній список увійшли всі обласні центри України, курортно-туристичні, промислові та портові міста, міста-супутники Києва, а також населені пункти, побудовані для обслуговування теплових і атомних електростанцій.

Усього в попередньому списку було 73 міста.

Фокус оцінював рівень забезпечення населення медичною допомогою (кількість кваліфікованих лікарів, медичних установ, місць в лікарнях, машин «швидкої допомоги»); рівень захворюваності на рак, туберкульоз та серцево-судинні захворювання; демографічні показники - смертність, дитячу смертність, народжуваність та екологічний стан міста.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: здоров'я
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Луцьк не потрапив до Топ-20 здорових міст України
03 серпень, 2012, 15:25