Не все так погано у нашому домі: ТОП-10 позитивних новин 2015 року

Не все так погано у нашому домі: ТОП-10 позитивних новин 2015 року
Поки на Донбасі триває збройний конфлікт, а в Сирії - війна, мільйони людей живуть у страху через можливі теракти, в світі відбуваються і такі події, які все ж вселяють віру у завтрашній день.

Незважаючи на те, що погані новини, на жаль, переважають, слід згадати і про добрі події 2015 року, а також вчинки людей, які по-справжньому надихають, - повідомляє ТСН.ua.

На щастя, люди ще не забули, що таке допомога ближньому, і взагалі, скрізь, якщо звернути свою увагу, продовжують відбуватися незвичайні та приємні речі. Тож, підбиваючи підсумки бурхливого 2015 року, до вашої уваги - 10 подій та історій, які дають надію, що в цьому світі ще не все так погано.

Учені зупинили глобальну епідемію Ебола і випадково навчилися вбивати рак іншою хворобою

Небезпечний вірус, який вбив у 2014 році 11 тисяч людей у країнах Західної Африки, а згодом досяг і Європи, зупинений. Після тривалої боротьби із хворобою науковцям вдалося захистити людство від глобальної епідемії Ебола, винайшовши рятівну вакцину: 7 листопада Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила Сьєрра-Леоне, де в травні 2014 року зафіксували перший випадок Ебола, яка згодом вбила 3589 людей, повністю вільною від хвороби.

А тим часом учені з Нідерландів та Канади випадково навчилися вбивати рак іншою хворобою. Науковці, шукаючи методи боротьби з малярією у вагітних жінок, виявили, що надзвичайні властивості цієї хвороби здатні знищувати ракові пухлини. Команда вчених створила білок малярії, змішаний із токсином проти ракових клітин, - вони абсорбують його, після чого малярія вбиває рак. Дослідження в цьому напрямку, в тому числі тестування на людях, триватимуть протягом чотирьох років. Тож це вселяє віру, що невдовзі медики зможуть зупинити і цю смертельну хворобу.

Велика мрія: засновник Facebook Цукерберг пообіцяв віддати $ 45 млрд на благодійність

Цього року засновник Facebook Марк Цукерберг вперше став батьком. Після народження дочки Марк раптово зробив сенсаційну заяву – він пообіцяв віддати 99% акцій соціальної мережі, а це близько 45 млрд доларів, на благодійність.

Цей красивий жест Цукерберг пояснив бажанням, щоб його маленька донечка, а також наступні покоління дітей, зростали у кращому та добрішому світі, і гроші мають цьому посприяти. Сподіваємося, що засновник Facebook дійсно виконає свою обіцянку, а його гроші допоможуть подарувати надію на здорове майбутнє.

Широкий жест: український футболіст виставив на аукціон найбільший власний трофей задля благодійності

Не тільки американські мільярдери здатні на широкі жести. Наприкінці року нападник дніпропетровського "Дніпра" Роман Зозуля виставив на благодійний аукціон найбільший свій спортивний трофей - власну срібну медаль фіналіста Ліги Європи 2014/15, щоб допомогти бійцям АТО.

Це далеко не перший щирий вчинок футболіста. Зозуля присвячує багато часу добрим справам. Він створив свій фонд "Народна армія", який допомагає українським бійцям АТО, а також відремонтував Дніпропетровський військовий госпіталь і допомагає дитячим будинкам і лікарням. Такі люди, як Роман, є чудовим прикладом наслідування для інших.

Панда Цзя Цзя встановила рекорд довголіття

Не тільки люди здатні творити історію. Незважаючи на життя у неволі та погану екологію, гонконгська панда Цзя Цзя кинула виклик світу та встановила рекорд довголіття - у липні тварині виповнилось 37 років, і це враховуючи, що середній вік панд становить 18-20 років у природних умовах і 25 - в неволі. Цікаво, що Цзя Цзя встановила одразу два рекорди: як найстаріша панда, яка наразі живе у неволі, та як найбільш вікова панда в історії.

Неймовірна аномалія: найсухіша пустеля світу вкрилася килимом із квітів

Поки вчені вже котрий рік поспіль волають про глобальні зміни клімату та стрімке танення льодовиків, природа тішить людину і приємними сюрпризами. Неймовірно, але факт – найсухіша пустеля у світі Атакама у Чилі несподівано вкрилася квітами.

Зливи почалися тут з березня 2015 року – вперше за сім років. Через опади пустеля вкрилася тисячами прекрасних рожевих мальв. Вчені ж, зі свого боку, наголошують, що інтенсивність цвітіння Атаками цього року не мала прецедентів.

Марс став ближчим – учені розкрили нові таємниці Червоної планети

Цього року про Марс говорили дуже багато як у наукових колах, так і у соцмережах. Адже саме у 2015 році Червона планета відкрила землянам кілька своїх таємниць, вселивши в них надію на якнайшвидшу колонізацію.

По-перше, фахівці NASA та Технологічного Інституту Джорджії знайшли свідчення існування потоків солоної води на сучасному Марсі. Саме вона відповідальна за утворення темних смуг (потоків) на поверхні планети, які з'являються і зникають під час зміни сезонів. Правда, звідки надходить вода і скільки її там ще, вченим незрозуміло.

Можливо, сіль захоплює вологу з атмосфери Марса, щоб створити рідку воду або ж лід всередині планети тане і просочується вгору. По-друге, дослідники на основі даних, отриманих місією зонда MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution — еволюція атмосфери і летких речовин на Марсі) дійшли висновку, що щільна атмосфера Марса могла зникнути близько 3,7 млрд років тому через спалахи на Сонці.

У той час на Червоній планеті царював вологий та теплий клімат, ідеальний для існування водойм, цьому сприяв і відповідний атмосферний фон Марсу. Зараз атмосфера Червоної планети на 95% складається з вуглекислого газу (двоокису вуглецю). На думку вчених, в далекому минулому в атмосфері Марса також переважав цей газ.

Наскільки реальна подорож на Червону планету І це ще далеко не все. Наприкінці року у NASA стартував набір охочих полетіти на Марс – претенденти вже можуть почати заповнювати форму заявки на офіційному сайті управління.

Вчені з'ясували, в які місяці народжуються найбільш здорові діти

Ще одну гарну новину подарували людству у 2015 році науковці. Так, британські дослідники на основі даних про здоров'я 450 тисяч осіб стверджують, що діти, які народжуються влітку, мають міцніше здоров'я. Крім того, вони з'являюся на світ більш важкими і досягають більш високого зросту. Цей факт дослідники пояснюють тим, що головним фактором є кількість сонячного світла, яке мати встигає отримати в останні тижні вагітності — саме від цього залежить кількість вітаміну D в організмі.

У Китаї відмовилися від "політики однієї дитини", а папа Франциск дозволив священикам відпускати гріх аборту

Компартія Китаю відмовилася від правила "одна родина - одна дитина" і дозволила китайським родинам мати двох дітей. Відповідно до "політики однієї дитини", яка діяла 34 роки, китайська родина у місті мала право мати лише одного нащадка, а родина із села могла мати двох дітей тільки у разі народження первістка-дівчинки. Тепер китайці розраховують на швидке омолодження нації, а демографи - на нові китайські рекорди.

Тим часом, та іншому кінці планети Папа Римський Франциск дозволив священикам відпускати гріх аборту. Понтифік пояснив, що розуміє – інколи у жінок немає іншого вибору. За словами Франциска, він бачив багатьох матерів, які все життя страждали від рішення перервати вагітність.

Правда, дозвіл на прощення тимчасовий і діятиме із грудня впродовж так званого Ювілейного року, коли католицька церква допускає особливе відпущення гріхів.

Із турботою про людей і не тільки: додаток до Google Glass для сліпих та гучні українські стартапи

Американський стартап Aira розробив сервіс, який допомагає сліпим або слабозорим людям пересуватися містом з допомогою аудіопідказок спеціально навчених асистентів та окулярів доповненої реальності Google Glass. За словами розробників, система збирає і зберігає детальну інформацію про користувачів: історію хвороби, контакти довірених осіб в екстреній ситуації, а також їхні переваги: улюблені кафе, найбільш відвідувані місця, хобі та звички. Передбачається, що сервіс стане доступний користувачам в першому кварталі 2016 року.

Спрощувати наше повсякденне життя допомагають й українські розробники. Цього року в Україні стартував продаж гаджету вітчизняних розробників, що дозволяє власникам домашніх тварин стежити на відстані за своїми улюбленцями. Petcube – це алюмінієвий куб із вбудованою ширококутною камерою, мікрофоном, динаміком та лазерною указкою. Унікальна розробка є українським стартапом, створеним Алексом Нескіним, Андрієм Кленом та Ярославом Ажнюком. Саме цей винахід опинився серед шістьох найочікуваніших продуктів, які будуть презентовані на MacWorld.

Крім того, заснований українцем Андрієм Селезньовим стартап Petiole потрапив до двадцятки найгарячіших винаходів 2015 року за версією американського телеканалу CNBC. Додаток дозволяє вимірювати площу поверхні листя. Це дозволяє зрозуміти, як рослина реагує на такі фактори як погода, різні добрива тощо, що необхідно для вирощування різних агрокультур.

Герої серед нас: добрі справи небайдужих українців

Інколи важко уявити, що в наш прагматичний час залишилися люди, здатні на самопожертву. Вони, так само і всі, ходять на роботу, живуть у звичайних квартирах та їздять у тих самих маршрутках, як і ми, але, у критичний час здатні творити дійсно героїчні справи.

Безстрашний вчинок звичайного хлопця із Харківщини здивував всю Україну. 25-річний Олег Тронов спустився з даху на балкон п'ятого поверху, щоб врятувати дитину з вогню. На четвертому поверсі багатоповерхівки виникла пожежа, дим від якої швидко поширився по всьому під'їзду. Мешканці однієї з квартир п'ятого поверху вийшли на балкон, щоб спробувати врятуватися від диму. У пастці опинилися четверо людей, серед них — дівчинка-підліток і хлопчик, якому всього рік і чотири місяці. Але раптом на козирку балкона з'явився хлопець, який підхопив маленьку дитину і разом з нею повернувся на дах. Інших людей евакуювали рятувальники. Пізніше герой зізнався, що під час "рятувальної операції" дуже перелякався, але, попри це, не міг залишити сусідів в біді.

Не забувають люди і про братів наших менших. Так, у селі Гупалівка на Дніпропетровщині селяни врятували лелеченя, батьків якого занапастили заїжджі мисливці. Птахи гніздилися на даху сільської хати уже 52 роки, поки не з'явилися "стрільці". Вціліле лелеченя ледь не померло від голоду, але небайдужі люди власними зусиллями врятували птаха.

І таких випадків не так і мало. Тож, не слід забувати, що в світі і нашій країні ще не перевелися добрі справи та добрі новини. Сподіваємося, що новий 2016 рік буде на них більш багатим.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.