Могили у Польщі прибирали студенти-волиняни

Могили у Польщі прибирали студенти-волиняни
Студенти Волинської духовної семінарії взяли участь у впорядкуванні кладовищ православних українців на Холмщині.

Про це повідомляє протоієрей Валентин Марчук.

Як розповідає помічник інспектора духовної семінарії, ієромонах Ілля Вишневський, Волинська єпархія вперше бере участь у акції з впорядкування могил українців на території Польщі. Ініціатором поїздок волонтерів на кладовища сусідньої країни начальник відділу охорони культурної спадщини Луцької міськради Сергій Годлевський, який приїздить сюди уже 14 років.



Цього разу поїздка відбулася з благословення митрополита Луцького і Волинського Ніфонта і сприяння голови облдержадміністрації Бориса Клімчука. Підтримав починання семінаристів і архієпископ Люблінський і Холмський Авель.

На православному кладовищі села Бересть нинішнього Замойського повіту Польщі, де працювали семінаристи, відслужили молебен за похованими українцями. Більшість загиблих – жертви українсько-польського конфлікту 1943-44 років.



«Триста православних вбили за одну ніч, - каже ієромонах Ілля Вишневський, що супроводжував семінаристів у поїздці. – Про це розповідав місцевий священик Віктор Харкевич. У їх числі –місцевий батюшка з матушкою. Нині вони вже канонізовані».

Допомогу волонтерам надавали і місцеві мешканці - позичили бензопилу, дали напрокат велосипеди.

Ілля Вишневський стверджує, що семінаристи не тільки виконали покладену на них місію, але й поспілкувалися з архієпопом Люблінським і Холмським Авелем, відвідали урочистості у монастирі святого Онуфрія, з’їздили у Варшавську православну семінарію.

За словами Сергія Годлевського, на цвинтарі у Береську закінчили перший етап робіт. Далі планують його обгородити і зробити підмурівку під пам’ятник жертвам конфлікту.

Днями Сергій Годлевський і голова Волинської облдержадміністрації Борис Клімчук знову побували у Польщі.

«З архієпископом Авелем ми обговорили питання нашої спільної роботи по пошануванню і відновленню памяті тих українців, які жили і трагічно загинули тут, на Люблінщині, у 44 -х роках. Вшанування жертв, відновлення кладовищ, отакі от людські речі, які час прийшов зробити, які ще не пізно зробити», - наголосив голова ОДА Борис Клімчук.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
а чому ж це не залучили більше нікого з самого товариства "холмщина"......"дуже дякуємо" що не взяли
Відповісти
і я також там був і допомагав :)
Відповісти
Останні новини
Могили у Польщі прибирали студенти-волиняни
06 серпень, 2012, 10:42