У Луцьку з'явилися «Добрі листівки», які допомагають дітям. ФОТО

У Луцьку з'явилися «Добрі листівки», які допомагають дітям. ФОТО
У Луцьку під час неформального фестивалю каліграфії, шрифту, книги та такого іншого «Простір літер» презентували благодійний проект "Добра листівка".

Чому листівки добрі та як вони допомагають дітям, розповів у луцькому антикафе відомий український книжковий дизайнер, колажист, співзасновник благодійного фонду "Добра листівка" Ілля Стронґовський.

"«Добра листівка» - це унікальна ініціатива, за допомогою якої збирають кошти для неповносправних діток. Ідея дуже проста - на поштівках зображують роботи українських (а тепер уже і закордонних) художників, дизайнерів, ілюстраторів, отримані від продажу кошти передають центру "Місія в Україну", який займається реабілітацією дітей з важкими інвалідностями", - розповів дизайнер.

Заснували проект Стронґовський та посткросерка Лілія Омельяненко ще під час Майдану. Ілля - автор відомих листівок із зображеннями "йолки", піаніста Майдану, які були шалено популярними в той час. З кожної проданої поштівки майданівської серії певна сума йшла на Майдан. Згодом гроші вирішили передавати житомирському центру "Місія в Україну".

На листівках можна побачити роботи українських художників Андрія Єрмоленка, Михайла Дяченка, Івана Марчука, Олександра Ройтбурда та багатьох інших. Фінансової вигоди від цього автори, які долучаються до проекту, не мають, проте листівка – це потужний інструмент їх просування. Згодом налагодилася творча співпраця не лише з вітчизняними художниками та дизайнерами, але й із закордонними.
«Добрі» листівки можна було побачити на Книжковому арсеналі в Києві, Форумі видавців у Львові, книжковому ярмарку у Вільнюсі (це був взагалі перший український продукт, який там з’явилася за 4 роки, - ред.) та навіть на відомому міжнародному книжковому ярмарку у Франкфурті.
Листівки мають і соціальну роль: ілюструють такі проблеми як війна, АТО, показують важливі в сучасному суспільстві речі - патріотизм, історію, гендерну рівність. Нещодавно з’явилися декілька робіт на тему рівності прав, зокрема, і ЛГБТ, реакція на які була приголомшливо негативною. Але рішення друкувати поштівки на таку тему Стронговський пояснює так:

«У нас мусять бути якісь візуальні маркери розвитку естетичного суспільства, листівка – це найпростіший, найдешевший спосіб, аби впроваджувати такі маркери. Тема перестає бути дражливою, коли вона стає буденнною».
У декого викликали обурення і листівки на тему АТО, але чомусь саме на одній із таких «добрих» поштівок передала українцям вітання з Новим роком Надія Савченко.

Загалом за час існування проекту з’явилося 350 листівок від понад 100 авторів із різних країн світу, а на потреби неповносправних дітей «Добра листівка» передала близько 200 тисяч гривень. На наступний рік Ілля Стронґовський планує суму мільйон гривень, яка є, на його думку, абсолютно реальною.

До слова, відтепер такі небанальні і корисні поштівки можна придбати і в Луцьку. Їх можна знайти в антикафе, яке нещодавно відкрилося за адресою вул. Паркова, 5.

Нагадаємо, у Луцьку Стронґовський також прочитав лекцію "Як будучи повним нездарою, імітувати талант і досягти успіху".

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Луцьку з'явилися «Добрі листівки», які допомагають дітям. ФОТО
11 січень, 2016, 21:21