Одне із волинських селищ можуть перейменувати на Шахтарськ

Одне із волинських селищ можуть перейменувати на Шахтарськ
Шість десятиліть тому на території Іваничівського району заснували шахтарське селище Жовтневе. Творцями його історії стали шахтобудівники і гірники підземних підприємств №6 і 7 Львівсько-Волинського вугільного басейну.

Назва «Жовтневе» стала звичною для багатьох поколінь майже п‘ятитисячного населення шахтарського селища. За словами його голови Олександра Топорівського, нині громада міркує про нову назву населеного пункту, - про це повідомляє Волинська регіональна дирекція Національної телекомпанії України.

«Зараз ми готуємо громадські слухання для того, щоб наші жителі запропонували нову назву і внесли її на розгляд Верховної Ради, аби вона її затвердила до 20 лютого. Декілька місяців ми боролися за те, щоб зберегти стару назву. Я вважаю, що назва Жовтневе і Жовтневий переворот не мають нічого спільного. Ми витребували архівну виписку. Це єдиний документ про найменування селища. Тут чітко написано, що виконком обласної ради депутатів народних вирішив віднести до категорії селища міського типу – поселення шахти №6 і №7 Іваничівського району і присвоїти селищу найменування Жовтневе. А селищну раду найменувати Жовтнева. Про це йдеться в рішенні облвиконкому. І в ньому не вказано мотивів найменування. Ніяких Жовтневих революцій і так далі. Але інститут Національної Пам‘яті надав вагомий аргумент, що червневих, липневих, січневих селищ, сіл в Україні дуже мало. Можна перелічити на пальцях однієї руки. А жовтневих більше сотні. Це від похідних. Великий Жовтень. Октябрський і так далі. І сьогодні вони підлягають перейменуванню», − розповів він.

Як повідомив Олександр Топорівський, один із варіантів назви селища — Шахтарськ.

«Для того, щоб назва відображала історію і ми віддали належне будівникам селища, людям, які приїхали будувати селище і працювали там, бо в кожній родині селища є шахтарі, були пропозиції − Шахтарськ, Шахтарське, Гірниче. Але найбільш підтримуваною пропозицією є Шахтарськ. Ще більше людей – 80% проти перейменування. Назва Шахтарськ відповідає усім критеріям. Це історія, самобутність. Тому я схиляюся до цієї назви», − наголосив він.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Цікаво, хто це селище називає "Жовтневе"? Всі його знають як "Посьолок", а другу частину "Самострой". Їх так і потрібно перейменувати
Відповісти
Шахта́рськ — (до 1953 — селище Катик), місто обласного підпорядкування, районний центр Донецької області.

Фантазії немає зовсім...
Відповісти
Останні новини
Одне із волинських селищ можуть перейменувати на Шахтарськ
12 січень, 2016, 17:47