Волинський депутат розпалює міжконфесійну ворожнечу, - церковні ЗМІ

Волинський депутат розпалює міжконфесійну ворожнечу, - церковні ЗМІ
15 січня Інтернет-видання «Вголос» опублікувало інформацію про те, що у селі Ласків Володимир-Волинського району громадою УПЦ нібито «незаконно захоплені будівля та земельна ділянка».

Про це йшлося під час сесії Володимир-Волинської районної ради. Запит до прокуратури озвучив депутат від ВО «Свобода» Петро Козлюк. Спростував ці звинувачення нинішній очільник Покровської релігійної громади УПЦ у селі Ласків о. Тарасій Панасевич, пише інформаційно-аналітичний портал "Про церкву".

Як йдеться у запиті «свободівця», до нього нібито звернулись мешканці села Ласків, котрі пожалілись, що громада УПЦ у незаконний спосіб заволоділа у селі нерухомим майном.

Зі слів священика, осередок Української Православної Церкви недавно завершив свою юридичну реєстрацію, і цей процес був доволі тривалим, оскільки потрібно було впорядкувати всі документи так, як цього вимагає законодавство.

Сам отець Тарасій служить у Ласкові трохи більше року, а православна громада почала здійснювати богослужіння ненабагато раніше – приблизно два роки тому.

Зі слів священика, самі селяни випросили у тодішнього сільського голови, щоб він надав їм для цього хоч якесь приміщення, і сільська рада на усних домовленостях впустила громаду УПЦ до колишнього складу-магазину.

Про будь-яке «незаконне заволодіння» нерухомого майна, яке належить територіальній громаді, йтися не може, принаймні тому, що приміщення використовувалось відкрито, без порушень чинного законодавства і з відома місцевої влади, що легко доведуть свідки – мешканці Ласкова.

Зі слів священнослужителя, на це майно у селі ніхто більше не претендує. Громади УПЦ КП, наприклад, у селі не зареєстровано, і прихильники Київського патріархату ходять на богослужіння у сусіднє село Новосілки і будувати власне приміщення для молитов поки що не збираються.

У Ласкові натомість існують громади свідків Єгови та «пя’тидесятники», які також моляться у власних приміщеннях.

Тому запит «свободівця» є як мінімум безпідставним, якщо не наклепницьким: ніякої шкоди віряни УПЦ нікому не заподіюють, а політик, очевидно, просто піариться на «модній» нині темі.

Владнавши справи з реєстрацією, новий очільник громади УПЦ села Ласків, звісно, звернувся до сільської ради з проханням узаконити своє користування ділянкою та приміщенням. Однак на останній сесії сільської ради, яка відбулась тиждень-два тому, відповідне рішення провести не вдалося.

З 13 депутатів на сесію прибули тільки 7, з яких «за» проголосували четверо, а троє – утримались. Відповідно, це вважається недостатнім для ухвалення.

Зі слів священика, решта депутатів сесію проігнорували, оскільки знали, що тут буде розглядатись питання церкви. А це, як відомо, останнім часом – складна та болюча тема, якщо врахувати кількість негативу, що виливають на УПЦ її політичні опоненти.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 22
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Мушу визнати позитивні зміни в подачі інформації на Волинь Пост.Створюються нові рубрики, матеріал подається перевірений і без популізма. Дякую.
Відповісти
Копіпаст - це не позитивні зміни на ВолиньПості. :))
Відповісти
Мушу визнати позитивні зміни в подачі інформації на Волинь Пост.Створюються нові рубрики, матеріал подається перевірений і без популізма. Дякую.
Відповісти
Скільки можна пересварювати парафіян між собою !!! Де двоє- троє в молитві зійдуться, там я посеред Вас - Спаситель Ісус Христос сказав.А де в Євангелії сказано про патріархати, Доми Молитви...Спаситель нас буде судити за наші вчинки і думки, а не куди я ходила молитись... Але інша справа, коли Кирилові мої пожертви будуть надсилати і готівкою возити в валізах з України. Краще я дам тому допомогу, хоч і невелику ,кому мені хочеться в особисто в руки. Боротьба за парафії, парафіян і гроші зараз така велика, що вже неможна того переслухати. Давайте в руки конкретно тій людині, яка вважаєте потребує нашої допомоги грошової, без посередників.
Відповісти
Можна тоди, доки ви будете прихожанами і спонсорами.
Відповісти
Для чого ця міжконфесійна гризня? В кожній країні є своя православна церква, така є і в Україні - це УПЦ КП. Російська православна церква, яку в Україні представляє УПЦ МП є церквою іншої держави. Я пропоную відкликати з Росії всі приходи УПЦ КП, а з України - всі приходи УПЦ МП. І все буде добре. Гризні не буде.
Відповісти
І заодно відкликати з України РКЦ та УГКЦ (їхній вождь сидить у Римі), і всіх протестантів та сектантів (їхні центри знаходяться в різних країнах Європи та Америки).
Відповісти
"Для чого ця міжконфесійна гризня?" - заради ваших грошей.
Відповісти
греко-католики, католики, лютерани, протестанти?
Відповісти
Ви не путайте православних зокрема і християн взагалі.
Відповісти
Моліться щиро чи вдома, чи в полі, чи в Храмі, але не сваріться ! Старайтесь виконувати 10 Заповідей і буде вам РАЙ і на Землі і на Небі. А пожертву, хоч і невелику я не хочу, щоб КИРИЛОВІ перераховували чи готівкою везли, а дали чи на Храмв Україні, чи хворому чи тій людині, яка цього потребує!
Відповісти
Ви, напевно, бачили, як Онуфрій возить готівки Кирилу?
Відповісти
Той Козлюк хотів, щоб приміщення колишнього складу-магазину дісталося йому. Відомим є факт, що він є недобросовісним приватним підприємцем. Нещодавно він пропхався з сільської ради в районну. Думає, що люстрація його не дістане. В селі Ласків його ніхто не любить. Ніхто його не просив робити ніякі депутатські запити. Він сам особисто ходив в редакцію газети "Місто вечірнє" і просив опублікувати статтю проти місцевої релігійної громади рівно за один день перед засіданням районної ради. На це охоче погодився Залупський. Так що як мінімум дві категорії статей - за недобросовісну підприємницьку діяльність і за розпалювання релігійної ворожнечі - Козлюку ой як світять.
Відповісти
Як можна російську церкву в Україні, підпорядковану Кирилу, називати Українською православною?
Відповісти
Люди добрі якщо гроші з православних храмів ідуть в Москву то на що дивляться тоді касир, староста, голова ревізійної комісії і церковна 20!!! на більшості приходах нема за що комунальні послуги платити і зарплату священникові і регенту. Якщо не знаєте приходське життя то краще думайте за свої гріхи!
Відповісти
вона де юре зареєстрована, але не діє. молитись ходять до сусідів.
Відповісти
У цьому й вся біда: громаду УПЦ в Ласкові не хотіли реєструвати довгий час, хоча вона існує де факто. А громаду "УПЦ-КП", яка де факто не існує, зареєстрували ще на початку 2012 році. Причому представники "УПЦ-КП" присвоїли собі теж назву "Покровська", як і УПЦ. Нагадаю, що перші богослужіння громади УПЦ в селі Ласків почали здійснюватися ще влітку 2010 року. Причому одразу в двох місцях - у приватному помешканні та на Оранському джерелі. Не вірите - погугліть.
Відповісти
ну ото зараз вони поклали око на дорогоцінний сарай. гидота.
Відповісти
будьте мудрими...Де в Євангелії говориться про патріархати, Дім Молитви, де молитись, і куди пожертви носити...? Храм в душі майте кожен. Добрими вчинками і добрими думками серце Ваше нехай буде наповнене.Любіть один одного. Допомагайте один одному ділом, коштами і добрим словом. А священники - це вибрані громадою духовні наставники. Церкви побудовані за кошти українців і громада може вирішувати збором підписів і голосуванням якого священника Вона хоче мати в своїй релігійній громаді. Парафіяни не сваріться між собою . Можна все вирішувати без бійок, сварок і лайок і прокльонів !!! В Україні майже всі Храми побудовані за пожертви українців ....а хочуть інші національні меншини свої Храми, будьласка, нехай збирають кошти і будують собі Храми.
Відповісти
Правильно називати УПЦ КП - РОЗКОЛЬНИКИ !!! Тому що вони на чолі з власними амбіціями пана Денисенка принесли велику біду на нашу УКРАЇНСЬКУ ЗЕМЛЮ!!!
Відповісти
Так всі догорланились,довибирались, докричались і в політику і патріотів загрались що українець українцю ворог ... без Михаїла, Кирила, Онуфрія , Ніфонта і Путіна і т.д. Владолюбство і грошолюбство, гріши нами керують....Моліться люди щиро і любіть один одного...Віра в Бога спасе людину, а не релігія. Віра окремо, гроші окремо.
Відповісти