Техогляд, як у ЄС: чи готові українці

Техогляд, як у ЄС: чи готові українці
Скасовану раніше процедуру перевірки автівок хочуть знову повернути - начебто на вимогу ЄС Кабмін навіть схвалив законопроект "Про приведення законодавства України в сфері автомобільного транспорту у відповідність до актів Європейського Союзу".

Про це повідомляє газета "Експрес".

Активісти назвали бажання уряду Яценюка відновити техогляд спробою реанімувати корупційну схему і взяти її під контроль. Адже саме корупційність процедури стала однією з підстав скасування техогляду у 2011 році.

- Тоді техогляд був способом викачування грошей і нічого спільного із технічним станом та безпекою руху не мав, - каже Валентин Демчук, заступник голови правління ГО "Спілка водіїв". - Власник приватного транспорту або відразу платив хабар і чекав, коли йому принесуть талон ТО, або збирав потрібні документи, стояв у черзі, платив податок та інші платежі, проходив техогляд і нарештів отримував талон. Якщо у приватників був вибір, який шлях вибрати, то щодо комерційного транспорту без корупції не обходилося. Гроші стягували у різні способи. Зокрема, добровільно-примусового внесення всіляких благодійних допомог.

Зараз запропоновано запровадити з 2019 року обов'язковий технічний огляд для легкових автомобілів, з 2016-го - для вантажівок, з 2017-го - для автобусів, а до 2022 року - для мотоциклетної техніки.

- Як повинен виглядати техогляд по-європейськи?

- У Європі - інший підхід до технічного стану транспортних засобів. Там контролюють його і на дорозі. Якщо в аварійній ситуації після діагностики виявили неполадки, власника чекає величезний штраф. Тож водій, знаючи про матеріальну відповідальність за те, що виїхав несправним автомобілем, сам зацікавлений контролювати його технічний стан. Крім того, є й обов’язковий техогляд, який автомобіль повинен проходити через певний час.

- Хто повинен здійснювати ТО?

- У нас є мережа станцій техобслуговування, які мають відповідні стенди. Вони й можуть здійснювати техогляд. Законодавчо у нас процедура нового ТО до кінця не врегульована, нема ще відповідної постанови, інструкції. Гадаю, що державні структури на кшталт ДАІ мають бути усунуті від процесу. Є комерційна структура, вона й несе відповідальність за те, як перевірила технічний стан транспортного засобу. На мою думку, техогляд, оцей періодичний, класичний, не потрібен, а повинен бути технічний контроль на дорозі із суворим покаранням за керування несправним автомобілем. Бо щойно запровадять величезні штрафи - всі транспортні засоби стануть технічно справними, як, наприклад, у Німеччині. Але є вимога проводити ТО, тож її доведеться дотримуватись.

- Скільки б мав коштувати такий огляд?

- Про конкретну вартість говорити важко. Автомобіль перевіряють на спеціальному діагностичному стенді. Нормативи використання обладнання різні на різних станціях.

- У нас величезна кількість автівок, яким років по 20. Чи пройдуть вони техогляд?

- Я впевнений, що відсотків 40 цих автомобілів техогляд не пройдуть з об’єктивних причин. Це і гальмівна система, і надмірні викиди СО, й інші параметри, що не відповідають нормативам ЄС. Ці автомобілі влаштовані так, що фізично зробити вихлопи меншими неможливо. Гадаю, виникне величезна проблема, якщо все буде відбуватися так, як воно має відбуватися в ЄС.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Що утримувати авто в належному стані вартує немаленьку копійчину. Якщо дати українцю зарплату як в ЄС, то він зможе придбати нову автівку і її обслуговувати відповідно. А на 1600 (мінімальна в 2016) навіть віз згниє і кобила здохне; або сам власник - з голоду.
Відповісти
'Молодці'
Відповісти