В які служби звертатись після демобілізації. Путівник

В які служби звертатись після демобілізації. Путівник
Сьогодні по всій Україні, зокрема і в нашій області, багато людей є демобілізованими. Та не всі, хто повернувся додому знають як бути і що робити далі.

Про те, як слід поводитись, і що найперше треба зробити, повернувшись додому, розказує на своїй сторінці в соціальній мережі "Фейсбук" військовий Олександр Алієв.

Будь-які свої дії він радить починати з копій документів.

"Зробіть одразу не менше 10-ти примірників всіх довідок, паперів, документів, паспорту, ідентифікаційного коду. Тільки військовий квиток можна зробити рази два і все. Також, на статус УБД просять віддати довідку про Безпосередню участь в АТО. Вона вам ще не
раз знадобиться! Або робіть нотаріально завірену копію, або вимагайте працівників воєнкомату зробити копію і завірити печаткою воєнкомату", - зазначає чоловік у своєму дописі.

Також він радить вимагати зробити копії всіх документів, оригінали яких намагаються у вас забрати. Окрім того слід обов’язково завірити їх печаткою воєнкомату та підписом.

Автор радить демобілізованим стати до воєнкомату на облік. Якщо вже є статус УБД, то далі. Якщо УБД ще немає, пишіть заяву в якій ви прохаєте відправити запит до частини для отримання необхідної документації на отримання статусу УБД. Якщо за тридцять днів відповідь все ще не надходить, пишіть другий запит. Якщо відповіді немає за наступні тридцять днів, просіть довідку про те, що частина не відповідає на запити. Зробіть копії усіх своїх наявних
паперів, дайте довідку з військкомату про запити без відповідей та віднесіть все це до військової прокуратури у своєму місті чи обласному центрі.

Якщо ви були поранені або серйозно погіршився стан здоров'я, і ви проходили лікування у госпіталі та маєте висновок ВЛК, але не спрямовані на МСЕК. Тоді ви маєте право пройти МСЕК, поки проходите службу. Направлення на МСЕК дає військкомат або військова частина.

Якщо ви демобілізувалися – йдіть до своєї поліклініки. Там візьміть направлення на МСЕК та проходьте медкомісію. Медикосоціальна експертиза вас оглядає, у випадку, якщо все погано, вам дають групу інвалідності, якщо не дуже, встановлюють відсоток втрати працездатності. Рішення МСЕК ви маєте віднести до військкомату та написати заяву на ОГД (одноразову грошову допомогу).

Якщо вам дали групу, йдете до райвиконкому, там вам повинні дати статус і посвідчення інваліда війни.

Наступним кроком мусить бути оформлення пенсії у військкоматі. Для того, аби її оформити знадобиться грошовий атестат та довідка про додаткові нарахування. Їх можна отримати в обласному військкоматі.

Також для оформлення пенсії попрохають копію трудової книжки. Таким чином статус буде уже оформленим.

Наступне, що слід зробити - це піти в свою поліклініку до вашого сімейного лікаря. До нього ви також мусите принести копії всіх медичних документів із госпіталів і підклеїти їх до медичної карти.

"Прохайте поставити вас на облік як УБД або інваліда війни. Прохайте видати форму 070 це форма на путівки до санаторію. Можуть "поганяти" по лікарях і аналізах для цієї форми, а можуть і "не поганяти", - вказує у дописі Олександр Алієв.

Наступне, що ви маєте зробити за словами військового - це попросити поставити вас у чергу на путівку до госпіталю інвалідів війни. Це такий стаціонар для ветеранів з повністю безкоштовним лікуванням. Є черга, госпіталізація за путівками. Але якщо вам погано, вас покладуть і без цієї путівки.

Потім підіть в райвиконком за пільгами. Щоб не бігати "сто разів" візьміть з собою власника житла у якому живете, документи на житло, паспорти та свідоцтва про народження усіх прописаних, всі книжки про оплату комунальних рахунків. У віконцях ЖЕКу слід взяти довідку про склад сім’ї та зробиіть ксерокопії з неї. Далі запитайте де тут УПСЗН і де оформляються пільги.

Потім подайте оригінали та копії паспорту, коду, посвідчення, довідку про склад сім'ї. Далі вам мають видати довідку, на яку кількість осіб поширюється пільга. Це дружина, діти, і батьки, якщо вони пенсіонери. Відразу робіть копії цієї довідки. Повертаєтеся до віконця ЖЕКу та даєте копії посвідчення, довідки, паспорта та ідентифікаційного коду.

Наступне - ви маєте запитати, де знаходить кабінет з санаторно-курортного лікування для ветеранів. Саме у ньому вам і знадобиться форма 070. Вас поставлять у чергу на путівку до санаторію від держави на 24 дні, але можна потім зідзвонитися із санаторієм та попрохати поїхати з дружиною, але вже на 12 днів.

У цьому кабінеті не забудьте запитати, куди вам ще потрібно піти. Оскільки вас ще повинні завести до територіального центру соцпослуг та скласти соцпаспорт, у якому записують сімейний стан, житловий стан, що робити з роботою тощо.

"Там приймають заяву на матеріальну допомогу від обласної ради. У Полтаві вона становила 25 тис. сім'ям загиблих, 15 тис. пораненим, 5 тис. тим, хто відслужив без поранень. Усі ці дії у нас в одній будівлі. Там же можна відвідати архітектурний відділ і написати заяву на ділянку землі (10 соток) для будівництва. Вам можуть говорити, що землі немає, але заяву пишіть, до неї додаються копії статусів, довідок, документів", - пише Олександ Алієв.

Щодо міськради, то у кабінеті для звернень громадян, на ім'я мера міста пишіть заяву на отримання ділянки землі. Це звернення буде розіслане по райрадам міста і ті, своєю чергою, письмово повинні відповісти вам про стан справ. Так ви накриє відразу всі райони міста. Не бійтеся дублювати звернення.

При міськраді по наших місцевих рішеннях приймають ще заяви на матеріальну допомогу в розмірі 1 тис. Вона видається тим у кого вже є статус. Також там знаходиться Центр соціальних служб для сім'ї та молоді, вони теж вимагають форму 070 (копію) і оформлюють путівки до санаторію на 12 днів за місцевою програмою, теж заводять соцпаспорт і обіцяють "прийти в гості" та допомагати вирішувати наявні проблеми.

"Із виданою довідкою на пільги, копіями та оригіналами паспорту, індентифікаційного коду, довідки, посвідчення та документами на житло ви йдете до «газу, світла, води». Там вам оформлюють нові книжечки на комуналку з зазначенням пільгових метрів, кубів і розповідають, що там скільки коштує. Пільга починає діяти з моменту її оформлення, а не з моменту отримання статусу і не з моменту видачі довідки", - зазначає військовий.

Якщо у вас немає роботи, ви маєте піти до центру зайнятості та стати на облік. Там вам одразу мають оформити допомогу в розмірі 970 грн. та попросити принести документ про доходи з армії. Можна поросити, щоб вони самі зробили запит, тоді вам не прийдеться "бігати".

Після цього вони мають перерахувати приблизно 1300 грн. Якщо у вас є вища освіта, можете прохати сертифікат на отримання другої вищої, понавчаєтеся рік безкоштовно, заочно. Якщо немає вищої освіти, але хочете її отримати, потрібно уточнювати про ЗНО.

Якщо у вас є статус інваліда війни, можете поступити до будь-якого ВНЗ, на будь-яку спеціальність і принести документи до Фонду захисту інвалідів, він розгляне і прийме рішення про сплату до 100% плати за навчання.

Так само, маючи статус "інвалід війни", в УПСЗН можна взяти документ для поліклініки на комісію для отримання автомобіля. У поліклініці вас мають направити на транспортний МСЕК і тоді вирішують, чи дійсно ви його по потребуєте. Якщо рішення позитивне, то ви можете отримати автівку. За отриманим документом ви можете пригнати собі авто з-за кордону без розмитнення або чекати отримання авто з ручним керуванням від держави.

Щодо житла, то, перш за все, слід звернутися до Житлового відділу міської ради. Там вам мають дати список потрібних документів. Також потрібно в інвентар бюро взяти довідку (платно), що ви не маєте у власності житла або маєте.

"Для того, щоб стати до черги на житло, в Полтаві застосовуються норми 6,5 метрів квадратних на людину. Якщо у вас прописані прямі родичі й на кожного припадає менше цієї квадратури, вас поставлять до черги на житло. Можу всіх деталей не знати, варто піти і про все дізнатися особисто. В інших областях норми можуть бути іншими", - зазначаєву своєму дописі Олександр Алієв.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
і все таки Олександр Алієв зазначив .що пільга поширюється на дружину.дітей і батьків пенсійного віку.учасник бойових дій проживаючи з батьком маючи пільгуветерана армію. то все одно пільга сина .учасника бойових дій поширюється і на батька. мене саме цікавить такий випадок????
Відповісти
Останні новини
В які служби звертатись після демобілізації. Путівник
17 січень, 2016, 17:57