Як написати заяву в поліцію: корисні поради, які має знати кожен

Як написати заяву в поліцію: корисні поради, які має знати кожен
Як кажуть у народі – дай вам Бог так жити, щоб ніколи до поліції звертатись не довелось. Але у житті ні від чого зарікатись не можна.

Журналісти сайту «24» підготували пам'ятку – за яких обставин, з якими питаннями, куди і до кого можна звернутись у поліції, щоб отримати від неї допомогу.

Новостворена поліція під особливим прицілом уваги як журналістів, так і громадськості. Усі вимагають він нових поліцейських чесності, відваги, швидкої реакції і людяності. Однак і ми, громадяни, теж маємо бути хоча б мінімально обізнані зі своїми правами й обов'язками. Це допоможе отримати допомогу, не витрачаючи особистих ресурсів.

З яких питань можна і потрібно звертатись до поліції?

Закон про поліцію визначає, що поліцейські:

1. опікуються питаннями публічної безпеки, вживають заходів з метою виявлення кримінальних, адміністративних правопорушень;
2. припиняють виявлені кримінальні та адміністративні правопорушення;
3. запобігають та припиняють вчинення протиправних дій та вчинків, в тому числі – у побутовому житті, здійснюють охорону об'єктів державної власності тощо;
4. регулює дорожній рух та здійснює контроль за дотриманням Правил дорожнього руху його учасниками та за правомірністю експлуатації транспортних засобів на вулично-дорожній мережі.

Тобто, поліцейські зобов'язані реагувати на будь-які вияви неправомірного поводження. Якщо ви стали свідком чи учасником такого – телефонуйте на лінію 102, або кличте поліцейських, якщо вони у зоні досяжності.

В яких випадках звертатись із письмовою заявою?

Якщо про вчинення неправомірної дії вам стало відомо з якихось інших джерел, неоперативних, якщо ви не були свідком, але знаєте та/або маєте факти скоєння неправомірної дії.

Поліція зобов'язана приймати і реєструвати заяви й повідомлення про злочини та адміністративні правопорушення, у тому числі у формі електронного документу. Після звернення до поліції фізичній особі має бути видана довідка (повідомлення) щодо прийому та реєстрації її заяви.

Куди нести заяву (де її написати)?

У найближчий чи найзручніший для вас відділ поліції. Письмова заява може бути передана при особистому зверненні, або надіслана поштою, телеграфом, факсимільним зв’язком або іншим видом зв’язку.

Для кращого контролю за внесенням відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, заяву про вчинення злочину краще подавати особисто, або через пошту рекомендованим листом з повідомленням про вручення. Так заявник зможе проконтролювати своєчасність внесення відомостей, викладених в заяві до Єдиного реєстру досудових розслідувань та проведення досудового слідства.

Що вказати в заяві?

Законодавством не передбачено особливих вимог чи певної форми щодо написання заяви про вчинення злочину. Але вона обов'язково повинна містити конкретні відомості про вчинення злочину та прохання особи прийняти та невідкладно зареєструвати заяву про вчинення злочину до Єдиного реєстру досудових розслідувань, а також розпочати за цією заявою досудове розслідування у формі досудового слідства.

У заяві можна зазначити докази чи вказівки на те, як їх можна отримати (наприклад дані осіб, які можуть підтвердити обставини), якщо такі дані відомі.

Якщо звернення не є анонімним, то варто зазначити своє прізвище, ім’я та по батькові (найменування для юридичних осіб), адресу та номер телефону.

Зауважимо, що за завідомо неправдиву інформацію про вчинення злочину передбачена кримінальна відповідальність.

До Єдиного реєстру досудових розслідувань заява про скоєння злочину має бути внесена у 24-годинний термін.

Якщо у поліції не прийняли заяву або не відреагували, куди звертатись?

У таких випадках громадянин має право у 10-денний термін звернутись до суду з заявою про бездіяльність службових осіб поліції. Уточнимо: не прийняли заяву – це коли навіть відмовились її реєструвати. Не відреагували – коли заяву про скоєння злочину прийняли, але відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань не внесли у 24-годинний термін.

Який строк подання заяви в поліцію?

Законом прямо не встановлено граничних строків подання заяви. До правоохоронних органів можна звертатися з повідомленням про злочин в будь-який час і після спливу будь-якого строку після події злочину.

Втім, існують строки давності притягнення до кримінальної відповідальності. Якщо з моменту вчинення злочину минув певний строк – особа звільняється від кримінальної відповідальності. Для різних категорій злочину строки давності різні. Строк 2 роки – найменший – передбачений для випадків вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання менш суворе, ніж обмеження волі.

Чи треба платити за заяву у поліцію?

Законом не передбачені жодні стягнення за подачу заяви у поліцію.

Чи є якісь питання, які не в компетенції поліції?

Немає питань, на які поліція б мала право відмовитися реагувати. І навіть, якщо якісь певні труднощі, наприклад, патрульний поліцейський не може вирішити на місці, він має роз'яснити громадянину, куди по закону звернутись із тією чи іншою проблемою.

Крім того, згідно з законом, у поліції не мають права відмовити у прийнятті заяви про злочин. У тому числі і у зв’язку з тим, що ви звернулися не в той відділ чи управління.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
толку писати заяви, якщо в поліції паперу нема - ні документа написати, ні дупи обтерти; бідні поліціянти петиції вже пишут через інтернет, бо неме паперу заяву написати))) Скоро будут по стінах писали)))
Відповісти
Ну папір як офісний так і туалетний є в наявності, правда куплений за їхні особисті зарплати, з яких вони ще і сім'ї годують!!! а ти парнокопитне совість мало б писати!!!!!
Відповісти
ти однороге і короткохвосте, хрукаюче і румигаюче))) жартів не доганяєш?
Відповісти
Та ні, реально як паперу не було раніше, так і зараз немає!!! Це факт!!!
Відповісти
Останні новини
Як написати заяву в поліцію: корисні поради, які має знати кожен
20 січень, 2016, 00:25