Луцька пошта 300 років тому

Луцька пошта 300 років тому
Початок своєї "біографії" луцька пошта веде від того морозного дня 1688 року, коли представники шляхти, що зібрались в королівському палаці Верхнього замку на свій повітовий сеймик, прийняли таку постанову:

«Ухвалилисьмо на завше, щоб подібним способом пошту влаштувати, абисьто з Луцька до Замостя (нині місто в Люблінському воєводстві, Польща) публічні і приватні листи кожного тижня відвозити і назад кожного тижня повернувшись в Луцьку ставати».

Розповідь про це знаходимо на сторінці у Фейсбук


Заснування пошти у Луцьку припадає на час інтенсивного створення поштових сполучень між містами країн Європи, в тому числі Польщі, куди входила Волинь в ті часи.

В наступному, 1689 році, в Луцьку був призначений із збіднілої шляхти пошт-майстер, в розпорядженні якого було декілька простих поштарів. Саме вони в кінці кожного тижня відвозили і привозили кореспонденцію.

Поява кінного поштаря, який в спеціальній формі, з шкіряною сумкою через плече звуками ріжка повідомляв про свій приїзд, були значною подією в місті. Послухати новини збігалось чи не все населення Луцька.



Для розміщення луцької пошти був вибраний кам’яний будинок майже в центрі тодішнього міста на Троїцькій вулиці (тепер Драгоманова) під стінами Нижнього замку. Він часто згадується в різних писемних документах, однак лиш люстрація (опис ревізії) Луцька за 1789 рік дозволяє його локалізувати на сучасних планах. «Кам’яниця Луцької латинської капітули, де пошта», - з цього документа видно, що це теперішній будинок на перехресті вулиць Драгоманова і Кафедральної.



Колектив пошти не був великим – п’ять-шість чоловік. В перші роки існування луцької пошти кореспонденцію відвозив кінний гінець, і лише згодом з’явились поштові карети.



Потреба перевозити поштовими диліжансами не тільки кореспонденцію, але й пасажирів привела до збільшення поштових коней. Тепер Луцька пошта мала їх 20.



Щоб розмістити все господарство, Луцький магістрат на початку ХХ століття придбав садибу на Красному (нині вулиця Червоного Хреста). Після значної перебудови тут розмістилась Луцька поштова контора. З часом з’явилась і перша поштова скринька, і перший телефон.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Цікава публікація і фото
Відповісти
маркуються логотипом лише фото, які є власністю видання. не соромте себе, благаю.
Відповісти
Останні новини
Луцька пошта 300 років тому
22 січень, 2016, 15:58