Рада прийняла зміни до закону про біометричні паспорти

Рада прийняла зміни до закону про біометричні паспорти
Верховна Рада прийняла зміну до законодавства щодо документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу або її спеціальний статус, спрямовані на лібералізацію візового режиму між Європейським Союзом та Україною.

Відповідний законопроект №3224 на засіданні парламенту в четвер у першому читанні підтримали 228 народних депутатів.

Відповідно до законопроекту, зобов'язаний отримати паспорт кожен громадянин України, який досяг 14-річного віку. Паспорт буде оформлятися на 4 року особам, які не досягли 18 років, а всім іншим - на 10 років.

Паспорт буде містити текст українською та англійською мовою.

У законі про державну реєстрацію актів цивільного стану пропонується закріпити, що в паспортах громадян України не будуть робити відмітки про реєстрацію шлюбу, а також про його розрив.

У законопроекті прописаний порядок оформлення документів для постійного проживання громадян України за кордоном. Із законодавства пропонується виключити норму про терміни і порядок розгляду заяви на оформлення закордонного паспорта, яка допускає можливість відмови у видачі такого документа. Пропонується також встановити, що кожен громадянин України не може мати більше двох паспортів для виїзду за кордон.

У законопроекті прописані принципи функціонування єдиного державного демографічного реєстру, який ведеться метою з ідентифікації особи, для оформлення, видачі, обміну, визнання недійсним та знищення документа, здійснення реєстрації місця проживання чи місця перебування. Порядок введення реєстру встановлює Кабінет міністрів України.

Також у законопроекті прописано порядок отримання інформації з єдиного державного демографічного реєстру. Передбачається, що паспорт громадянина України, закордонний паспорт та ряд інших документів будуть містити безконтактний електронний носій. У той же час, посвідчення особи на повернення в Україну, посвідчення водія не будуть утримувати такий носій. Законопроектом уточнюється визначення «безконтактного електронного носія».

Пропонується законодавчо закріпити, що для оформлення низки документів використовуються оцифровані відбитки пальців рук - закордонного паспорта, дипломатичного, службового та інших документів. В даний час відбитки пальців в таких випадках беруть за згодою особи. За згодою особи будуть вносити оцифровані відбитки пальців рук у разі оформлення паспорта громадянина України.

Законопроект встановлює вартість адміністративної послуги з оформлення документів, що засвідчують особу.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Та нащо менi вже той паспорт, коли отримую 50 долярiв?
Відповісти
Останні новини
Рада прийняла зміни до закону про біометричні паспорти
29 січень, 2016, 07:27