Банкіри спрогнозували майбутнє гривні та дії Нацбанку

Банкіри спрогнозували майбутнє гривні та дії Нацбанку
Українські банкіри переконані — курс гривні залишиться під тиском у найближчі місяці, однак Національний банк може втримати курс від серйозної девальвації.

Про це вони розповіли у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

"У найближчій перспективі не варто очікувати, що ситуація на українському міжбанківському ринку може кардинально змінитися. На міжбанку курс буде коливатись в районі 25 гривень за долар. За умови більш серйозних девальваційних процесів, думаю, курс гривні підтримає регулятор ринку своїми валютними аукціонами. Монетарна політика Нацбанку впродовж всього 2015 року вже змогла довести свою ефективність", — заявив заступник голови правління банку "Кредит Дніпро" Сергій Волков.

На його думку, просідання гривні у січні можна пояснити традиційними сезонними трендами.

Активність основних українських експортерів взимку знижується. Зокрема, йдеться про агротрейдерів і металургійних компаній. Основні угоди були завершені восени і активізуються лише навесні-влітку. У зв'язку з цим у січні-лютому пропозиція валюти на безготівковому ринку знижується, у той час як попит залишається достатньо високим через необхідність закуповувати енергоресурси в опалювальний період. Є також і зовнішньоекономічні фактори, які впливають на курс американської валюти. Останнім часом спостерігається зростання курсу долара по відношенню до багатьох світових валют, — пояснив банкір.

У свою чергу головний економіст відділу стратегічного планування Укрсоцбанку Андрій Приходько зазначив, що знецінення гривні обумовлене тенденціями на світових ринках, зокрема, падінням цін на сировину.

"Падіння цін на сировинні товари і відтік капіталу з ринків викликав девальвацію більшості валют країн, що розвиваються. У четвертому кварталі 2015 істотно впали експортні ціни на металопрокат та залізну руду. Світові ціни на зернові та олійні скоротилися не так значно, але, з іншого боку, в цьому сезоні урожай кукурудзи, нашої основної експортної культури, скоротився майже на 20%. Таким чином, зростання експортної виручки на початку 2016 року буде обмежене, у той час як закупівля енергоносіїв в цей період на піку", — зазначив Приходько.

Водночас, банкір переконаний — НБУ достатньою ефективно діє, аби стримати курс гривні від більш глибокої девальвації. На думку Приходька, для стабілізації української валюти необхідно залучити валютні кредити для "Нафтогазу України", який змушений через держбанки викуповувати валюту з ринку, що серйозно впливає на курс.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Шановні банкіри, енергоресурси на зимовий період були ще закуплені і закачені у газосховища влітку та у вересні!!! На це Україна брала позики за кордоном!!! Що ви лапшу на вуха вішаєте))))
Відповісти
Останні новини
Банкіри спрогнозували майбутнє гривні та дії Нацбанку
30 січень, 2016, 02:55