Грип атакує: причини рекордної смертності в Україні

Грип атакує: причини рекордної смертності в Україні
В Україні, попри заклики берегтись і звертатися по медичну допомогу, кожна наступна доба забирає десятки життів через грип.

Про це інформує ТСН.Тиждень.

Одна за одною страшні смерті ширяться областями, найбільше забраних життів на Одещині, Вінниччині та Київщині, частіше за всіх на третю, четверту, п'яту добу помирають дорослі чоловіки. Такої кількості померлих від грипу Україна не бачила з 2010 року.

Якщо у звичайні дні «швидкі» возять переважно хворих на серце, то останні тижні не припиняється потік хворих на грип, основна маса викликів припадає на другу половину дня, коли температура не вщухає і людина просто боїться ночувати вдома.

Усі дороги зараз ведуть до інфекційних відділень лікарень, скрізь вони переповнені.

Госпіталізують із високою температурою та з підозрою на грип. Та дуже часто, навіть коли хворого довезли до лікарні, буває запізно. Пізнє звернення до лікарів - це перша й основна причина такої кількості смертей.

1. Пізнє звернення

Вилікуватися від грипу самотужки, без лікарської допомоги, в змозі тільки молодий і здоровий організм, іншим, особливо людям з хронічними недугами, важкою роботою та слабким імунітетом, варто звертатися до лікаря за найменшої підозри, а особливо, коли температура вище 38 градусів.

Головний інфекціоніст МОЗ показав рентгенологічний знімок одного з померлих. На третій день хвороби легені в чоловіка буквально вигоріли зсередини - розпочалася найскладніша вірусна пневмонія.

Такий різновид пневмонії іноді може не помітити навіть досвідчений лікар та рентген. Брак діагностичного приладдя в достатній кількості - це друга причина смертей.

2. Погана діагностика

Крихітний прилад під назвою пульсокиметр є рідкістю для українських лікарень та амбулаторій, але насправді він точніше за рентген може визначити пневмонію, а це - найчастіше ускладнення після грипу.

Також потрібні кисневі маски, або навіть апарати штучної вентиляції легенів, яких теж у лікарнях не густо. Такий самий дефіцит і з ліками.

3.Нестача ліків

Розвиток вірусної пневмонії майже неможливий, якщо в перший-другий день хвороби людина приймає препарат із речовиною озельтамівір.

Хоча в МОЗ заявляють про цілковите забезпечення лікарень озельтамівіром, джерела ТСН повідомляють, що все не так просто. Запаси є тільки в обласних медзакладах. У деяких районних центрах Київщини навіть оголосили надзвичайну ситуацію, аби купити ліки терміново поза тендерами.

А наприкінці минулого тижня до народної депутатки Ірини Сисоєвої потрапила ще й дивна доповідна записка про долю препарату з речовиною озельтамівір на складах «Укравакцини» - 105 тисяч «Таміфлю» втратили термін придатності.

Щоправда, МОЗ інформацію спростувало, однак паніка з препаратом уже охопила не тільки лікарні, а й аптеки. Доступний він тільки під замовлення в інтернеті, та й то контрафактного російського виробництва, або європейського, що вдвічі дорожче.

4. Самолікування

«Безрецептурна видача антибактеріальних препаратів - це те, що неприпустимо і чого немає в жодній країні світу. Функції лікаря виконує фармацевт», - каже завідувачка інфекційним відділенням Олександрівської лікарні Людмила Мінова.

5. Мутація вірусу

«Вірус почав виживати, і в цьому році він почав набувати от такої агресивності», - пояснює керівник Українського центру контролю та моніторингу захворювань МОЗ України.

Наразі хворіє майже 3 мільйони українців. За кількістю – це не привід оголошувати епідемію. Її, як і карантин у школах, оголосили саме через небувалу жорстокість цьогорічного грипу. Співвідношення смертей на кількість недужих уже є рекордним у Європі.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Пятниця, вечір.Забираю дитину з дитячого садочка: скарги на біль в горлі, притулилась до голови, відчуваю що є температура. По дорозі заходимо до аптеки, купую провірений засіб від болю в горлі та жаропонижаюче. Вдома міряю температуру:38,6 - викликаю швидку, переадресовують на дитячу невідкладну допомогу. Через хвилин 20 приходить лікар, прослухав легені, подивився горло - червоне. Що маєте? Перелічую препарати від болю в горлі, жаропонижаюче та противірусні. Добре, сказав лікар Вам цього буде достатньо, написав як це все приймати, + добавив парацетамол.Ніч:39,4. "Збиваю".І так цілий день та ніч суботи . В неділю консультуюсь зі своєю медсестрою.Радить викликати швидку. Телефоную: там говорять, викликайте дитячу невідкладну. Користуюсь порадою, набираю туди:" У нас один лікар працює на весь Луцьк, телефонуйте на швидку, якщо темп.39 треба дзвонити туди. Знову на емоціях телефоную на швидку, знову переадресовують на дитячу невідложку, рекомендують як приймати ліки. І кінцева фраза: "Швидка може тільки приїхати Вас завести в лікарню". Дитина горить...Всім байдуже...
Через знайомих всеж викликали дитячу невідложку, приїхали. "Завалює" зі злостю в кімнату до хворої дитини у брудному взутті, руки не миє (як і попередній лікар). Прослухала (все добре)подивилась горло, накричала на дитину (бо та плакала, коли лікар надавила на горло дитині).Що приймаєте?..... Цього достатньо. А хто Вам назначив таку дозу парацетамолу, це мало (0,2) треба (о,25), мовчу, що це її колега.Збивайте температуру...Пішла.
Сьогодні понеділок. На протязі дня температура в нормі. З жахом чекаю ночі...
Не хворійту, бо про Вас ніхто не дбатиме!
Будьте здорові!
Відповісти
Бажаю швидкого видужання. Діти - то головне у цьому світі.
Відповісти
Це уже на жаль звичайне відношення до хворих.
Кажуть пізно звертаємось? Самі хай спробують.
Підеш в поліклініку, там треба талончик до педіатра, якого вже немає. Просишся, якось попадаєш, педіатр посилає до лора, до якого теж талончиків немає на днів 2. Тож за цих 3-4 дні відколи звернешся у поліклініку - Богу душу вже можеш віддати, а найпростіше відкажуть нерви.
Нічого більше не залишається як надіятись на самолікування та на Бога.
Відповісти
Це боляче читати. Але є інша сторона медалі.
Тепер волиняни будуть збирати кошти на Крихітний прилад під назвою пульсокиметр є рідкістю для українських лікарень та амбулаторій, але насправді він точніше за рентген може визначити пневмонію, а це - найчастіше ускладнення після грипу.
Також потрібні кисневі маски, або навіть апарати штучної вентиляції легенів, яких теж у лікарнях не густо. Такий самий дефіцит і з ліками."
Це все гроші...
А ви пишете про людей...Кому ми потрібні?
ВООЗ налякане на якусь епідемію в світі (про це там дізнаються з моніторингу, які надають різні регіональні МОЗ) і дають гроші, медикаменти, обладнання (нерідко застаріле) країнам,що потерпають . МОЗ вже на місці розподіляє це все регіонам. От ми знаємо що нам треба, але чи дійдуть такі кошти і можливості безплатно-гуманітарно? Скоріш за все - ні. Ми будемо дозбирувати, а то й збирати з нуля кошти, щоб купити необхідне.
А куди подінеться гуманітарка? Ви й самі здогадуєтеся...
Єдине що, одна деталь: чому усе, що купили за зібрані кошти волинян, лучан, ковельчан і т.д. - не обслуговується нашими людьми безоплатно, ба, навіть в половину вартості? Чому, наприклад, то й же МРТ (чи на що ми ще там збирали кошти?! нагадайте...)оплачується з кишені волинян як повна вартість? Чому, у нас не так як в інших, ба, навіть у столиці, місцеві жителі можуть сидіти біля свої важкохворих родичів поряд у кімнаті безоплатно, а в нас - тільки платно, або не дозволяють взагалі, або йди в готель/квартиру?!
І ще.
Статистику захворювань , від яких насправді помирають люди ведуть тільки паталогоанатоми.
Відповісти
Останні новини
Грип атакує: причини рекордної смертності в Україні
01 лютий, 2016, 18:12