На Волині працівники шкіл змушені платити за медогляд

На Волині працівники шкіл змушені платити за медогляд
Напередодні чергового медогляду в одній із районних загальноосвітніх шкіл працівників поставили до відома: тепер вони змушені платити за медогляд (а точніше – лабораторне обстеження в санстанції) з власної кишені.

Сума – не залежно від посади та окладу – 51 грн, повідомляє "Район. Рожище".

Ще рік тому, зі слів педколективу, ці витрати були покладені на районний бюджет. Сьогодні ж їм повідомили, що вони мають здати гроші медпрацівнику школи, а та вже оплатить лабораторне обстеження в СЕС у відділенні "Ощадбанку".

У результаті більшість працівників віддавати 51 гривню за те, щоб пройти медогляд, не хоче, адже вважає, що це прямі обов’язки роботодавця.

Ми звернулися за коментарем у СЕС та районний відділ освіти.

Як повідомили у Рожищенському районному лабораторному відділенні Луцького міськміжрайонного відділення ДУ «Волинський обласний лабораторний центр» головного управління Держсанепідслужби України у Волинській області, справді, лабораторне обстеження у них лише платне. Надавати безкоштовно свої послуги, згідно з чинним законодавством, вони не мають права.

"У нас укладений договір з Рожищенською районною лікарнею, що бактеріологічне лабораторне обстеження будемо проводити ми, оскільки лікарня не має для цього спеціального обладнання, — зазначив головний лікар Микола Демидюк. — Раніше нашу роботу оплачувало районне управління освіти. Нам байдуже, хто оплачуватиме ці послуги — районна лікарня чи відділ освіти, чи люди особисто. Ми просто не маємо права надавати послуги безкоштовно".

Ситуація насправді конфліктна і не зрозуміла: чому люди повинні сплачувати самотужки за певні медичні послуги, якщо це має відбуватися за кошт держави?

Як повідомили у Рожищенському районному відділі освіти, наразі на оплату лабораторних обстежень для педагогів коштів у бюджеті не передбачено.

"На бактеріологічні обстеження коштів не має, бо вони не передбачені в бюджеті. Раніше їх ми оплачували з субвенції, яку отримували з Державного бюджету, але тепер з цих субвенцій взяти ці кошти ми не можемо, бо їх ледь вистачає, щоб заплатити за опалення та електроенергію", — повідомив Василь Масюк, заступник начальника Рожищенського районного відділу освіти.

Пристрасті наростають, однак досі не відомо, хто сплачуватиме за лабораторні дослідження під час медичного огляду для працівників шкіл.

Так, минулого року через подібну ситуацію збунтувався колектив ЗОШ № 1 й відмовився оплачувати за обстеження.

Наразі нам також відомо, що педагоги ЗОШ № 2 передали у відділ освіти РДА протокол зборів трудового колективу з рішенням про відмову платити за медогляд.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 7
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Скоро людей заствлять платити кошти за те, що люди ходять на роботу? Певно цю владу прийдеться ,людям, знову виносити, тільки вже на вилах...
Відповісти
В Шацькому районі вже кілька років така ситуація.
Відповісти
Ще б хтось за Любомльське райво взявся і за лікарню -- тут не тільки за медогляд платять давно
Відповісти
Просто директор школы 100% чмо- мутить бабки. Пишіть в прокуратуру!!!
Відповісти
Добавили зарплати то можете і заплатити на тому і стоїмо.
Відповісти
Ага, а ще можемо оформляти кабінети за свої гроші, роздруковувати матеріали і возити дітей на олімпіади
Відповісти
Демидюк правий за все треба платити. те що директори не заклали в бюджет віддувається простий вчитель. Панове директори освітяни, читайте постанови Кабінету Міністрів, робіть свою роботу і баламутьте вчителям голови, або ідіть геть.
Відповісти
Останні новини
На Волині працівники шкіл змушені платити за медогляд
02 лютий, 2016, 09:56