Епідемія грипу набирає обертів: що необхідно знати

Епідемія грипу набирає обертів: що необхідно знати
Часті випадки захворювань на грип, карантин у школах та дитячих садочках, оголошення МОЗ епідемії грипу в країні мимоволі змушує багатьох людей панікувати, проте з недугою можна боротися.

Важливо знати, що грип передається повітряно-крапельним шляхом, уражає органи дихання і потребує певних методів лікування. Щоб уникнути грипу, можна зробити відповідне щеплення, проте воно не захистить вас від усіх вірусів.

Єдиним препаратом, здатним зруйнувати вірус грипу, є озельтамівір (комерційна назва - таміфлю). Теоретично, є ще одні ліки – занамівір, але вони використовуються інгаляційно, та й шансів побачити їх у нашій країні небагато. Таміфлю справді руйнує вірус свинячого грипу, блокуючи один з його білків. Цей препарат використовують тоді, коли хвороба перебігає важко (ознаки важкої ГРВІ), або коли навіть легко захворює людина з групи ризику – похилого віку, астматик, діабетик. Взагалі, Таміфлю вживають під пильним наглядом лікаря.

Цікаво, що жодна цибулина, часник, горілка, гомеопатичні препарати, всілякі стимулятори імунітету, дуже корисні вітаміни не здатні захистити нас від вірусу. Справа в тому, що це засоби з недоведеною ефективністю, які хіба що діють як самозаспокоєння. А от щоб справді не захворіти, потрібно якомога менше контактувати з вірусом, тобто з хворими людьми, уникати велелюдних місць, не їздити у переповнених маршрутка, а краще пройтися пішки.

Для профілактики захворювання дуже добре часто мити руки, носити з собою вологі серветки, тимчасово уникати рукостискань при зустрічі. Важливо також стежити за станом слизових оболонок, постійно зволожувати їх у такий спосіб: чайна ложка солі на літр холодної води, залита у будь-який флакон «порскавку», - ідеальний розчин для зволоження.

Також не варто зачинятися у квартирі. Вірусні частки годинами зберігають активність у сухому, теплому, нерухомому повітрі. Але майже миттєво руйнуються у чистому, прохолодному. Отож, більше гуляйте, і без маски – дихайте чистим повітрям.

Провітрюйте приміщення частіше. Дотримуйтеся температури 19-20 градусів, вологості 50-70%. Якщо мерзнете, тепліше одягніться. Але не сидіть у задушливій кімнаті, не вмикайте додаткових обігрівачів. Мийте підлогу вранці і увечері, частіше провітрюйте приміщення.

Якщо людина хворіє, категорично не примушуйте її їсти. Коли зголодніє, давайте щось легке, вуглеводне, рідке. Не варто їсти хворому на грип смажене і копчене м'ясо, добре підійде нежирний курячий бульйон. При цьому потрібно багато пити рідини: компоти, морси, чай. Дуже добре дрібно порізати у чай яблуко. Відварити родзинок, курагу – все це дуже корисно.

Щодо високої температури, то з нею варто боротися тільки за допомогою парацитамолу або ібупрофену. Категорично протипоказаний аспірин.

Варто знати, що вірусні інфекції не лікуються антибіотиками. Антибіотики не зменшують, а збільшують ризик ускладнень. Антибіотики потрібні у тих випадках, коли до вірусної інфекції приєдналась бактеріальна, і виникло ускладнення хвороби: ангіна, гайморит, отит, бронхіт, пневмонія.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Інші новини теми
Коментарі 6
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
а як раніше не було парацетамолу і ібупрофену і всі лікувались аспірином, то що? Аспірин розріджує кров, крім того що ефективно понижує температуру є ще й произапальним та помірно знеболюючим. Чого це раптом він став категорично заборонений? Повмикайте вже голови і перестаньте тупо слухати новоявленого пророка від медицини Комаровського.
Відповісти
вже при Юльці таке було, зараз щось подібне починається знову, медична сволота бізнес розкручує. Як я ненавиджу цю медицину!!!!
Відповісти
Це правда що померла зав.пульмонологією? Підтвердіть чи спростуйте.Луцьк гуде!
Відповісти
Померла Завідуюча бактеріологічною лабораторією, а не пульмонологією. Проте, померла від пневмонії...
Відповісти
І не бактеріологічною, а Завідуюча клінічноюхлабораторією.
Відповісти
Люди, а яуже ці дорогезні лабораторії, що презентували в містах? Що всьо? І гроші розпилили?
Відповісти
Останні новини
Епідемія грипу набирає обертів: що необхідно знати
03 лютий, 2016, 16:19