У Європейському суді з прав людини ковельські чорнобильці перемогли

У Європейському суді з прав людини ковельські чорнобильці перемогли
Четверо чорнобильців із Ковеля отримали рішення Європейського суду з прав людини, за якими держава Україна виплатить їм грошові кошти - надбавки до пенсії, а також відшкодує по 1 000 євро як компенсацію моральної шкоди.

І це ще одна перемога у стратегічній справі, яку 4 роки ведуть юристи Ковельського Центру правової інформації та консультацій, - повідомив Центр правової допомоги

У 2012-2013 роках до Волинської обласної громадської організації «Центр Правової Допомоги» у місті Ковель звернулися інваліди, ліквідатори Чорнобильської АЕС. Вони не могли домогтися виконання рішень судів по виплаті їм надбавок до пенсії.

Хоча чорнобильці перемогли в судах, їм повернули виконавчі листи з відділу державної виконавчої служби, залишивши їх без виконання. Мовляв, у Державному бюджеті України немає грошей для виплати за рішеннями судів.

Юрисконсульт Центру Наталія Дуброва підготувала заяви в Європейський суд з прав людини до держави Україна про стягнення грошових коштів за рішеннями суду, а також про відшкодування моральної шкоди справедливої сатисфакції в розмірі 10 000 євро.

Впродовж наступних двох років зі Страсбурга чотирьом із дев'яти заявникам-чорнобильцям надходили листи з повідомленнями про хід виконання справ.

І в 2014 році цим чотирьом заявникам виплачені всі грошові кошти. А по справах інших чорнобильців наприкінці того ж року стало відомо, що розгляд відкладено через те, що Уряд України пообіцяв виконати рішення національних судів у добровільному порядку.

У червні 2015-го ковельчани отримали письмові повідомлення про те, що Європейський суд з прав людини відновлює розгляд їхніх справ. У листах пояснювалося, що український Уряд не виконав домовленості добровільно, і в подальшому ще четверо скаржників отримають рішення про призначення справедливої сатисфакції, щоправда вдвічі меншої - в розмірі 1000 євро. Отже, справа знову зрушила з місця.

І от наприкінці 2015 року до ВОГО «Центр Правової Допомоги» завітали ще четверо чорнобильців з радісною новиною - їм надійшли рішення Європейського суду з прав людини. У них чітко вказано стягнути з держави Україна грошові кошти, присуджені Ковельським міськрайонним судом, як надбавки до пенсії, а також відшкодувати по 1 000 євро, як компенсацію моральної шкоди.

Варто зазначити, що це не просто радість за справедливу грошову компенсацію. Це перемога у чотирирічній боротьбі чорнобильців за свої права, яка стала можливою завдяки фаховій правовій допомозі юристів Ковельського Центру правової інформації та консультацій.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
З Кухтея стягнути гроші з липові посвідчення, які він роздавав всім бажаючим полішукам за окрему плату.
Відповісти
Останні новини
У Європейському суді з прав людини ковельські чорнобильці перемогли
04 лютий, 2016, 13:18