Депутати вирішили питання щодо Вузлової лікарні станції Ковель

Депутати вирішили питання щодо Вузлової лікарні станції Ковель
З волинського бюджету буде виділено 1.8 млн гривень на утримання Вузлової лікарні станції Ковель.

Про це повідомляє Слово Волині.

Ще 1,8 мільйони гривень надійдуть у бюджет міста як медична субвенція, попри те, що для цих потреб потрібно щонайменше 11 мільйонів.

Про це стало відомо сьогодні, 4 лютого, під час засідання постійної комісії Волинської обласної ради з питань використання майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст, області.

Під час обговорення проекту обласного бюджету на 2016 рік депутат Сергій Слабенко поцікавився фінансуванням Вузлової лікарні станції Ковель, яку минулого року обранці громади прийняли в обласну комунальну власність.

У відповідь директор департаменту фінансів Волинської ОДА Ігор Никитюк зауважив, що в проекті обласного бюджету передбачено 1, 8 мільйони гривень, які будуть виділені у якості субвенції на утримання цієї лікарні міському бюджету Ковеля. Ще приблизно стільки ж буде виділено з ковельської міської казни.

Посадовець зазначає, що ситуація склалась неоднозначна, адже заклад перебуває в обласній комунальній власності і при цьому не виконує функцій обласної лікарні. Відтак, безпосередньо на утримання вузлової лікарні область виділити коштів не може.

На думку Ігоря Никитюка, обранці громади повинні визначитись з майбутнім лікарні та остаточно вирішити, які функції вона виконуватиме.

Чиновник додає, що в декількох областях України було навіть по 3 таких спеціалізованих лікарні і усіх їх передали на утримання органів місцевого самоврядування.

За такий варіант вирішення проблеми виступив й депутат Віктор Радчук, який вважає, що рішення про прийняття медзакладу в обласну комунальну власність ще можна відкликати, після чого лікарню варто передати місту, яке зможе робити з нею що завгодно.

Варто зазначити, що обласна рада приймала лікарню в комунальну власність із зобов’язанням зберегти медичний профіль закладу. Навряд чи зрадіють передачі закладу у розпорядження місту й ковельські владці, адже раніше міський голова Олег Кіндер говорив про те, що сума, необхідна на утримання закладу, непідйомна для місцевої казни.

Нагадаємо також, що начальник обласного управління охорони здоров’я Ігор Ващенюк заявляв про можливе перетворення лікарні залізничників на обласний хоспіс.

Тоді головний медик області говорив про те, що місто Ковель та Ковельський район повністю забезпечені лікарняними ліжкомісцями, натомість волинянам катастрофічно бракує місць у хоспісі. Так, у Луцьку є лише 25 таких ліжкомісць при потребі щонайменше у 100. Відтак, частину лікарні вирішили перетворити на хоспіс, а амбулаторію – на міську поліклініку. З такою пропозицією свого часу погодився й голова ОДА Володимир Гунчик.

Проблемне питання сьогодні обговорили й члени іншої комісії. Так, комісія з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби із злочинністю та корупцією вирішила звернутись до Кабінету Міністрів України з проханням забезпечити за кошти державного бюджету хоча б виплату заробітної плати працівникам. Таке ж звернення наступного тижня може прийняти сесія обласної ради.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.