Знижка на газ на осінніх переговорах з РФ заощадила Україні 1 млрд. грн.

Знижка на газ на осінніх переговорах з РФ заощадила Україні 1 млрд. грн.
Виторгувана під час останніх осінніх тристоронніх газових переговорів знижка до ціни на російський природний газ надала можливість заощадити НАК "Нафтогаз України" 1 млрд. грн, повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин.

"1 млрд грн – економія на знижку на газ, яку вдалося отримати від Росії завдяки ефективним переговорам лише за четвертий квартал 2015 року", – сказав він на засіданні профільного парламентського комітету в п'ятницю.

Міністр також зазначив, що в жовтні 40% споживання газу українською промисловістю було забезпечено за рахунок його імпорту приватними компаніями.

Як повідомлялося, уряд РФ затвердив на четвертий квартал 2015 року $24,6 за 1 тис. кубометрів знижку на російський газ до контрактної ціни в $252 за 1 тис. куб. м, що означає, що Україна могла купувати його за $227,4 за тис. кубометрів.

На перший квартал 2016 року знижка була зменшена до $17,77 за 1 тис. куб. м, що за розміру контрактної ціни близько $230 за 1 тис. куб. виводить на ціну близько $212,23 за 1 тис. куб. м. Проте Україна вважає цю ціну завищеною.

Після проведених у вересні тристоронніх переговорів "Нафтогаз" закупив у "Газпрому" 2 млрд. куб. м газу в жовтні і майже 400 млн. куб. м в листопаді, припинивши його закупівлі з 25 листопада і повністю забезпечуючи себе за рахунок більш дешевого імпорту газу з Європи, власного видобутку і раніше накопичених запасів у ПСГ.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Знижка на газ на осінніх переговорах з РФ заощадила Україні 1 млрд. грн.
06 лютий, 2016, 04:59