Майже кожна третя пачка масла - підробка

Майже кожна третя пачка масла - підробка
Фахівці центру експертиз протестували 11 зразків масла різних торговельних марок, з-поміж яких виявили... тільки 4 пачки справжнього масла!

Про це йдеться на сайті Експрес

Як з'ясувалося, саме цей продукт несумлінні виробники найчастіше підробляють. Причому так майстерно, що далеко не кожен може відрізнити фальсифікат від натурпродукту. Як же не стати ошуканим покупцем та все ж зуміти вибрати якісний продукт?

Міркуйте самі: з одинадцяти марок масла, які ми перевірили на наявність у них сторонніх жирів, тільки чотири зразки
виявились справжнім маслом і містили лише молочний жир. Це "Наш молочник", "Ферма", "Яготинське" і "Президент" французького виробництва. Одразу зазначу, що на масло в Україні є стандарт, згідно з яким цей продукт має бути виготовлений суто з молочних інгредієнтів. Це означає, що в маслі має бути тільки молочний жир, а це - лише натуральні молочні вершки і ніяких інших жирів.

У семи інших зразках, хоч на них було написано "Масло", зазначено ДСТУ, за яким роблять справжне масло, і у складі продукту були вказані лише вершки, ми виявили немолочний жир. А це могла бути і пальмова олія, і кокосова, і маргарини, і суміші на їх основі. Але так чи інакше це - не молочний жир. А відтак, це не масло. Це - фальсифікат!

Фальсифікатом виявилось масло таких марок, як "Ах молоко", "Гайсинське", "Гостинець", "Варто", "Еней", "Хіт продукт", "Срібне".

За якими ознаками можна розпізнати, де справжнє масло, а де ні?
По-перше, за ціною. Те масло, яке виявилось справжнім, коштувало 18 - 19 гривень за пачку, а те, яке було фальсифікованим, - 10 - 12 гривень. Дуже низька ціна повинна насторожити споживача. Бо для одного кілограма масла жирністю 73% треба переробити понад 20 кілограмів молока жирності 3,5%.

- Ви назвали жирність масла 73%. Кажуть, що насправді маслом можна називати продукт, у якого жирність не нижча як 83%, а все інше - то спреди?

- Це міф! Бо навіть Держстандартом дозволяється різна жирність масла. Найнижча жирність масла вершкового бутербродного, яка прописана в стандарті, - до речі, 61,5%. Та й саме по собі масло - це вже високожирний продукт.

Якщо ви берете масло з морозильної камери, але воно не дуже тверде - це вас також має насторожити, бо в морозилці масло має бути дуже твердим, у холодильнику - досить твердим, а коли воно нагрілось до кімнатної температури - повинно стати м'яким. Проте якщо у вас масло м'яке і при кімнатній температурі, і в холодильнику, і навіть у морозильній камері не замерзає - так себе проявляє саме фальсифікований продукт.

Ще може видати неякісний підроблений продукт його смак, як у маргарину, коли в роті відчувається дуже сильний жировий наліт. Від справжнього масла такого післясмаку не буває.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Майже кожна третя пачка масла - підй..бка
Відповісти
То натовчіть мордою прокурора в те масло
Відповісти
натовкти не то. накормити пока не розпре.
Відповісти
А яким маслом кормить нас Івахів?Хотілося б почути думку його фахівців,бо він нардеп і йому нема коли займатись молочними ріками,і якісним маслом.
Відповісти