Як інтернет-аферисти крадуть гроші з банківських карток українців

Як інтернет-аферисти крадуть гроші з банківських карток українців
В епоху інформаційних технологій багато хто тримає гроші на банківських картках, так надійніше. Але і злочинці нині стали більш освіченими. Аферисти, які хочуть вкрасти ваші гроші з банківської картки, тепер не полюють за жертвою біля банкомату, щоб підгледіти код. Більшість так званих карткових злодіїв - «фішерів» полюють на своїх жертв в Інтернеті, а також використовують мобільний телефонний зв'язок.

Про це інформує інформаційний портал UApress.

Для того, щоб не потрапити на вудку електронних грабіжників, потрібно знати, які хитрощі вони застосовують, щоб спустошити ваш електронний гаманець. Приводом, аби дістатися до ваших грошей на картці, служить елементарна безграмотність власників електронних рахунків. Українці в кращому випадку знають, що нікому не можна повідомляти пін-код картки. А ось номер картки, або ім'я власника часто повідомляється тим, хто хоче перевести вам гроші, оплатити покупку вашого товару на «барахолці».

Інтернет-аферисти часто прикидаються представниками банків, інтернет-магазинів, членами благодійних організацій. Вони масово разсилають в Інтернеті свої привабливі пропозиції і клієнти самі «клюють» на вудку «кардерів». Багато власників банківських карток вважають, що інтернет-простір - це щось віртуальне, а значить, не небезпечне для їх електронних грошей. Але, вступивши в контакт з аферистом, є небезпека потрапити на їх психологічні трюки.

Найпоширеніший виверт аферистів - представитися працівником банку. Ви просто отримуєте електронного листа, в якому дбайливе керівництво вашого банку дуже сильно стурбоване, як би ваші гроші не потрапили в руки шахраїв. Іноді клієнта просто залякують, іноді втираються у довіру. Текст листа складений так, щоб заплутати вас, викликати паніку і змусити діяти за чужими правилами. Часто аферисти вимагають терміново зв'язатися з ними, для того, щоб у вас не було часу на обдумування. Приводом такого поспіху може бути інформація, мовляв, служба безпеки банку виявила, що дані про вашу картку потрапили до шахраїв. Або що з вашої картки в даний момент відбувається ряд проплат. Щоб заблокувати нібито шахраїв, потрібно терміново зателефонувати за вказаним телефоном.

Коли ви зв'яжетеся з псевдобанкірами, вам терміново запропонують назвати ваше повне ім'я, уточнять дівоче ім'я матері і в, останню чергу, номер рахунку. Можливо, аферисти з ввічливим голосом злегка заспокоять вас, в розмові додадуть, що пін-код їм не потрібен. Цих даних цілком вистачить, щоб шахраї дісталися до вашого рахунку і зняли гроші. Деякі шахраї примудряються вивідати і сам пін-код, мовляв, його терміново треба поміняти, поки з вашої картки зняли лише частину грошей.

Деяких власників кредитних карток, можуть заманювати листами про те, що банк нібито збільшив вам суму ліміту кредиту, і вам потрібно терміново підтвердити вашу згоду. Далі в телефонному режимі у вас спробують вивідати дані вашої картки.

Аферисти у величезних кількостях навмання розсилають в соцмережах подібні листи-пастки в надії, що хтось попадеться на їх прийом.

Крім того, деякі шахраї розміщують в соцмережах сайти-клони найпопулярніших банків. Наприклад, вам повідомлять, що не виходячи з дому ви можете оплачувати комунальні платежі. У додаток, шахраї створюють і вказують схожу назву адреси сайту банку. Дизайн фальшивого сайту теж нагадує оригінал. Щоб вивідати дані вашої картки, вам запропонують авторизуватися на псевдосайті і внести туди всі ваші дані - номер картки, пін-код. І незабаром ваші гроші з картки зникнуть.

Ще одна популярна хитрість шахраїв - це неправдиві інтернет-магазини. Розрахунок тут на те, що клієнт купиться на дешевизну пропонованих товарів. Вам запропонують техніку за півціни і тільки сьогодні. Вас будуть квапити, щоб в азарті ви забули про обережність. Сторінка інтернет-магазину може виглядати переконливо, мати сертифікати якості та навіть відгуки щасливих володарів оргтехніки і мобільних телефонів.

А щоб замовити товар, вам запропонують зробити передоплату. Це може буть невелика частина його вартості, що вас не насторожить, адже і так діє величезна знижка. Передоплату виправдають тим, що це всього лише кошти на витрати з доставки товару від виробника на склад магазину. Для внесення завдатку вам запропонують розрахуватися карткою, або за допомогою електронного гаманця. Після оплати зв'язатися з аферистами вам вже не вдасться.

Схожу схему можуть використовувати, навіть якщо ви самі продаєте товар на «барахолці». Наприклад, ви продаєте ноутбук. Вам зателефонують і скажуть, що готові перевести гроші за нього на вашу картку. Далі у вас запитають для переказу грошей номер картки і ваше ім'я. Причому, покупець буде поспішати. Адже ноутбук, це подарунок на день народження друга, до якого покупець вже їде. Незабаром ви отримаєте на свій телефон СМС, де буде вказано, що на ваш банківський рахунок перерахована дана сума. Незабаром покупець вже чекає вас в таксі у вашого під'їзду і забирає ноутбук. Лише через якийсь час ви зрозумієте, що гроші на рахунок не надходили, а СМС було фальшивим.

Звичайно ж банківські працівники проводять профілактику попередження шахрайських дій і розсилають різні рекомендації, чого не варто робити, якщо вам телефонують підозрілі особи і вимагають ваші дані по карточці. Але секрет успіху аферистів в тому, що це саме ви перші телефонуєте їм. Вам ніхто нічого не нав'язує. А коли ви зв'яжетеся по телефону, фахівець розмовного жанру зуміє переграти вас, розставивши психологічні пастки.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Вчора попалась за гачок аферистів.Хотіла купити квадрацикл на олх.Зателефонувала.Самойленко Андрій Миколайович ( продавець) сказав,що в нього вже є клієнт і просив подзвоиити за год.Я зателефонувала все підійшло.Він відправляє квадрацикл новою поштою, оплата наложним платижем, але попросив скинути 3000грн. за доставку.Скинула.Ні грошей, ні квадрацикла.Мій номер в його чорному списку.Будьте обережні!!!!Дані афериста: Самойленко Андрій Миколайович м. Енергодар Запоріжська обл.Тел.0953277927 0501321269.Номер картки в Ощадбанку 4790701006404890
Відповісти
Аферисти телефонують як служба безпеки банку і просять дані картки, а то якщо не назвати їх то карту заблокують на 90 днів номер з якого телефонують +380992388120
Відповісти
продавали на олх запчастини!позвонив покупець замовив ми відіслали!дали номер картки ощяд!після цього отримали звінок із банку ніби провірка даних треба срочно сказати пін-ми нерозгубились і зателефонували на гор лінію банку! це були аферисти!!!
Відповісти
Обережно шахрай телефонує з номеру 0919867907
Відповісти
15.03.2017р. в відділенні Ощадбанку проспект Червоної Калини, буд. 72, прим. 150., М. Львів ТВБВ № 10013/0196 заявили, що давати для оплати № картки не можна, бо то є таємниця, так як таємницею є й дані злодія (№ його картки, ініціали…) хто вкрав гроші з допомогою працівників Ощадбанку. З 05.03.2017р. ніхто й не чухався розібратися хто та як вкрав гроші з картки клієнта…
Відповісти
Останні новини
Як інтернет-аферисти крадуть гроші з банківських карток українців
14 лютий, 2016, 05:59