Лучанам катастрофічно бракує парковок

Лучанам катастрофічно бракує парковок
Мешканці густонаселених частин міста потерпають від нагромадження у дворах хаотично припаркованих автомобілів.

Проектанти будинків, збудованих у радянський час, не передбачали, що авто буде мало не у кожній сім’ї. Лучани-автомобілісти викручуються, як можуть: паркують авто на платних стоянках, знімають гаражі чи й просто порушують правила, - пише Район.Луцьк.

Найбільше від нестачі паркувальних місць потерпають мешканці центральних та спальних районів міста. До прикладу, на проспекті Соборності – і щільна забудова, і велика кількість мешканців-автовласників. Один з мешканців будинку на проспекті Соборності, 30 каже, що, якщо приїздить додому пізно увечері, – мусить паркувати авто поза межами двору.

Заступник начальника Управління містобудування та архітектури Ярослав Матвіїв каже, що кількість паркувальних місць у дворах визначається таким документом, як ДБН (Державні будівельні норми) України 360-92 «Планування та забудова міських і сільських поселень».

У 2011 році у ці ДБН були внесені зміни. У документі сказано: у житлових районах повинне бути забезпечене постійне зберігання усіх автомобілів, які належать мешканцям будинків. Розміщення автостоянок і гаражів слід здійснювати з розрахунку одне машино-місце на одну квартиру.

«У 2011 році відбулася так звана дерегуляція проектної діяльності. Відповідно до цього дотримання норм покладено на проектувальників і замовників», – запевняє Ярослав Матвіїв.

Чиновник наголошує: тепер контролюючі органи не мають права перевіряти наявність паркувальних місць у проектній документації нових житлових масивів. «Усе на совісті тих же проектувальників та замовників», – додає він.

«Перевіряють хіба тоді, коли категорія складності об’єкта більша трьох (багатоповерхові будинки, які мають більше 10 поверхів, готелі, архітектурні житлові комплекси зі складною об'ємно-просторовою структурою та приміщеннями громадського призначення – ред.). Якщо це багатоквартирні будинки до 10 поверхів чи офісні приміщення, перевірка не передбачена», – розповідає Ярослав Матвіїв.

Виходить, призначену для забудови ділянку потрібно забудовувати таким чином, щоб було місце і для паркування, і для будинку. Відтак, якщо території замало, то це головний біль проектувальника і забудовника.

Зрештою, у місті повиростало безліч багатоповерхівок і до 2011 року. І тут, швидше за все, про кількість парковочних місць ніхто не дбав, користуючись застарілістю «дебеенів». Як наслідок – у житлових комплексах, збудованих у перше десятиліття 2000-х років, теж катастрофічно не вистачає місця для автомобілів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: парковки
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 7
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
дякуємо нашим "зарозумілим" проектувальникам...
Відповісти
В чому суть новини? Усі й так знають, що немає парковок. Коли будуть і чи будуть - ось що цікаво.
Відповісти
Міняю квартиру в Ківерцях з парковкою на Луцьк без парковки.
Відповісти
тобто біля нового будинку має бути місця площею, як 3-4 щено збудованих будинків, щоб мінімум тих машин прийняти.
Відповісти
а хто ліпить новобудови одна біля одної з дуже маленькими дитячими майданчиками, і практично без зеленої зони, біля будинку Кравчука 11В зараз знову никитюк будує багатоповерхівку, а в той час мешканці прилеглих будинків ставлять свої авто на дитячому майданчику, ввечері ступити ніде суцільна стоянка навколо, а повітря - теж гівно, не Європа ,а повна жопа, зате для забудовників бабло сиплеться, коли вони вже вдавляться ним
Відповісти
ніколи
Відповісти