На Волині маленькі лікарні перетворять на амбулаторії

На Волині маленькі лікарні перетворять на амбулаторії
На Волині закриють маленькі лікарні, натомість можуть створити спеціалізовані медичні осередки в містах обласного значення.

Про це стало відомо сьогодні, 16 лютого, під час засідання колегії обласного управління охорони здоров’я за участю заступника Міністра охорони здоров’я Віктора Шафранського, - інформує Слово Волині.

Посадовець зазначив, якщо оптимізація медичних закладів в Україні не відбудеться, може назріти революційна ситуація – працівники вийдуть перекривати дороги, і нічим хорошим це не закінчиться.

«Я закликаю – давайте ми не будемо займати позицію страуса. Якщо ми є відповідальними керівниками закладів охорони здоров’я, якщо ми опікуємось доступністю медицини, давайте подумаємо про оптимізацію. У нас було 52 мільйони населення, сьогодні маємо 43 мільйони і ту систему охорони здоров’я, яка створювалась 30 років тому. Ми її можемо утримувати? Ні!», - наголошує замміністра.

Якщо у медичному закладі приймається менше 400 пологів та проводиться менше 3 тисяч операцій на рік, така установа є небезпечною для пацієнта. Мовець переконаний, що пацієнт радше піде до хірурга, який регулярно проводить операції, а не з острахом видалятиме апендикс раз на кілька тижнів.

Тож в міністерстві вважають, що без закриття найменших медичних закладів наразі обійтись неможливо. Натомість розглядається можливість формування спеціалізованих медичних округів у таких містах, як Ковель, Нововолинськ, Володимир-Волинський.

Водночас Віктор Шафранський зауважив, що заклади геріатричної спрямованості повинні частково залишитись. Зокрема, у таких закладах люди літнього віку повинні мати можливість «полежати».

Про те, що маленькі лікарні потрібно закрити і перетворити на амбулаторії, заявила й заступник голови Волинської ОДА Світлана Мишковець. Лікарні, які знаходяться за 10 кілометрів від районного центру, в які звертається 5-6 людей на місяць, не мають права на існування в такому вигляді.

«Утримувати штат лікарні, в яку звернеться одна людина за тиждень, не можливо», - каже посадовиця.

Втім, вона підкреслює, що до вирішення цієї проблеми потрібно підійти комплексно. Лікарні закриватимуть за таким же принципом, що і малочисельні школи. Зокрема, перед прийняттям радикальних рішень посадовці повинні підшукати опорні медичні заклади, доїзд до яких не завдає труднощів мешканцям невеликого села.

Заступник Міністра охорони здоров’я також наголосив на тому, що стратегічний напрямок розвитку системи охорони здоров’я – це формування первинної ланки на засадах сімейної медицини.

Саме за принципом переважання сімейної медицини існують системи охорони здоров’я у більшості провідних країн світу. Водночас Україні потрібно ще чимало зробити для того, щоб первинну допомогу надавали сімейні лікарі.

«Якщо на заході сімейний лікар володіє навичками надання амбулаторної хірургічної допомоги, може надати спеціалізовану допомогу, певну акушерську, то в нас сімейні лікарі є дільничними терапевтами. Це потрібно змінити», - підкреслив посадовець.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Це просто абсурд. Закривати лікарні,ви про кого думаєте про людей.Та ж усі хворі,як можна таке робити.Чому ви не оптимізуєте бібліотек,яких у Луцьку, як бліх.Хто в них ходить? Ви цікавилися.А ніхто.Невже вони в такій кількості потрібні.Що читати?
Відповісти