Луцькі медики про поліомієліт: щеплення необхідні. ФОТО

Луцькі медики про поліомієліт: щеплення необхідні. ФОТО
Експерти-імунологи розповіли лучанам про важливість щеплень проти поліомієліту, спростували поширені в Інтернет-мережі міфи та відповіли на запитання батьків щодо небезпечної хвороби.
Зустріч відбулася у суботу, 20 лютого, у приміщенні Волинської обласної бібліотеки імені Олени Пчілки.

Про це повідомляє Район.Луцьк.

Ділилися своїми знаннями з батьками головний імунолог Києва Федір Лапій та міський педіатр Луцького управління охорони здоров'я Світлана Ніколаєнко.

Вони розповіли, що на початку 20 століття з хворобою боролися тим же принципом, яким на той час навчилися справлятися з віспою. Однак перша спроба створення вакцини проти поліомієліту була невдалою. Лише у 1950-тих вдалося розробити два види вакцини: інактивована ( ІПВ) та оральна (ОПВ) протиполіомієлітна вакцина, якій завдячуємо тим, що «дикий» вірус перестав активно циркулювати.

Змішаною вакцинацією тепер користуються чи не усі країни світу, а з 2006 року цей вид щеплень використовують в Україні.

«Ми були вільними від поліомієліту. Однак благополуччя закінчилося у 2010 зі спалахом хвороби у Таджикистані. Тоді знаходилися на пороховій бочці, адже ризики завезення хвороби в Україну стали дуже високими», – пояснив Федір Лапій.

2014 року в Україні з'явилися біженці та прифронтові території. У зв’язку з цим, за словами лікаря,контролювати поширення інфекцій на тій території важко. Ризики виникнення і поширення хвороб збільшилися, а купити вакцину нелегко і досі.

«Це не м'ясні продукти, які ви можете вибрати та ще й поторгуватися. Вакцини – це не продукти, якими ви можете перебирати. Термін вироблення ОПВ – 9 місяців. Україна має постійну проблему із закупками на законодавчому рівні», – каже Федір Лапій.

2014 року річну потребу вакцини в Україні закупив уряд Канади, адже там функціонує велика українська діаспора. Вони надали близько трьох мільйонів канадських доларів для щеплень.

«Тепер на міжнародній арені від нас втомлюються, бо ж дають вакцину, а ми її утилізовуємо. Тому була вимога навчити медперсонал користуватися нею,щоб не допустити повтору 2008-2009 років», – каже Федір Лапій.

Міський педіатр Світлана Ніколаєнко наголосила, що нині ситуація зі щепленнями у Луцьку невтішна. Однак, висловила надію, що зустріч вплине на батьків і кількість охочих зробити щеплення збільшиться.
«Сподіваюсь, ви навчите тих, хто з якихось причин слухає друзів, колег. У мене склалося враження, що «сусідка – сусідці сказала» є більш важливими інформативними даними, ніж ті, що є насправді. Тому будемо сподіватися, що цей останній тиждень імунізації буде більш ефективним», – зазначила Світлана Ніколаєнко.







Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 8
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Батьків ,які не прививають своїх дітей потрібно судити, як тих, хто не доглядає дітей та несе загрозу життю та здоровю.
Відповісти
Та що ви кажете?а те що ту вакцину розморожували і заморожували декілька разів ви промовчуєте? хто відповість за наслідки якщо щось станеться з дитиною? Хоч один лікар сидить?Складається враження що цю вакцину простіше впихнути в дітей ніж ліквідувати
Відповісти
Ох, які ви розумні! А може, ті хто не прививають своїх дітей навпаки про них думають! Колять і капають всяку фігню дітям, а потім і наслідки проявляють у вигляді алергій і хвороб, а то й і гірше. Та й чомусь ніхто не бере на себе відповідальність за якість і наслідки від вакцини. Требе збути вакцину і впарюють всім підряд. Ви знаєте, що вакцинація є грубе втручання в імунітет? А ви читали скільки всього може бути від тієї чи іншої вакцини???? А компоненти які входять в склад вакцини??? А не думали чого зараз так багато хворіють на рак? А якщо у дитини не переносність якогось компоненту зі складу вакцини? Чи проблеми зі здоров'ям? То по вашому треба на це не зважати і прививати всіх підряд???
Відповісти
Судити треба виродків, які відмивають бабло і їм нас...ти на життя дітей.Роблять експерименти над дітьми і гі...но спихають нам.Нема вже дурних і наївних.
П С. щеплення треба робити якісною перевіреною вакциною.
Відповісти
Розумію, що "патріотично свідомі співгромадяни" ладні були б мене живцем з'їсти, але прокоментую наступне: за часів СРСР існувала чітко налаштована система імунізації і вакцинації проти поліомієліту та інших важких хвороб, і система ця працювала досить вдало, завдяки чому в країні багато хвороб, в тому числі і поліомієліт, пішли у небуття. А ось патріотична вітчизняна влада, яка стільки років щодня розповідає нам байки про наше величне майбутнє, цю систему зруйновала і поліомієліт повернувся. Здобули!!!! І зараз, як останні жебраки, просимо, що б вакцину для наших дітей нам хтось закупив!!!! Ганьба Україні!!!
Відповісти
Ой як же я люблю отих баєчників що починають "от в срср було..." Хто в тому б&&&кому срср коли небудь про що небудь оприлюднював правду? Ви думаєте люди які забороняли вживати слово"секс" вам розповідали про смертність від поліомієліту?
Відповісти
Ви краще,хто втирає цю вакцину,щоб проводити над нами дослідження скажіть в якій країні Європи її роблять?Та ніде не роблять,ви що з глузду зЄЄїхали.Де полемеоліт? Де? Де спалах, ви його придумали. Ви МОЗ краще завезіть вакцину від сказу і ботулізму від якої дійсно вмирають люди,бо від цього ніхто не застрахований,що не вкусить собака.Ні вони придумали полемеоліт,не пройде.Своїм дітям капайте ніким не перевірену, відмиту на мільйони вакцину ми вам дамо випити приувселюдно.Якщо не виморите нас голодом,то будете вакцимнувати.А від варусу Зика ще не робите,бо вона в Африці.Я думаю, що незабаром почнеться вакцинація Зики,бо нашестя в Африці і воно вже у нас.А там африканців вакцинують труткою,яка коштує нічого, а ви купите за мільони.Ми люди,чуєте люди і не дамося проводити досліди над нашими дітьми.
Відповісти
хвора тьотя
Відповісти
Останні новини
Луцькі медики про поліомієліт: щеплення необхідні. ФОТО
21 лютий, 2016, 16:43