Костел в Олиці реставрують за кошти поляків. ВІДЕО

Костел в Олиці реставрують за кошти поляків. ВІДЕО
Колегіальний костел Святої Трійці в селищі Олика збудований у першій половині ХVІІ століття. Сьогодні костел внесено до державного реєстру культурних пам’яток як пам’ятку архітектури національного значення.

Про це повідомляє Громадське.Волинь.

Попри те, що споруда перебувала у аварійному стані, кошти на її реставрацію не виділялися. За роботу над пам’яткою взялися поляки. Мільйони злотих виділили міністерство закордонних справ Республіки Польща та міністерства культури і охорони культурної спадщини.

Виділених міністерством культури України коштів вистачило тільки на оформлення відповідної документації.
Зараз на території колегіату ведуться ремонті роботи.

«Крім того, що відвели води, уже відновили пресвітеріум. Обштукатурили. Переходи відбудовані в старому стилі, як вони були колись», – розповідає про проведені роботи настоятель римо-католицької парафії костелу отець Юрій Погнерибка. За його словами, окрім зовнішніх робіт, ремонтники убезпечили костел всередині, оскільки у будівлі руйнувалася і опадала стеля.

Начальник управління культури Волинської ОДА Валерій Дмитрук пояснив, що коштів на реставрацію пам’ятки міністерство не можу виділити, оскільки останніми днями всі його сили направлені на збереження культурної спадщини на окупованих територіях:

«Дуже шкода, що держава, на жаль, не може приділяти увагу підтримці і фінансуванню саме тих пам’яток, і вкладати кошти саме в ті об’єкти культурної спадщини, які знаходяться тут, на західній Україні».

Очікується, що роботи із відновлення пам’ятки триватимуть близько десяти років.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Що ляпнув цей чиновник? Міністерство культури займається збереженням культурної спадщини на окупованій території? Це в якій спосіб? Перераховують кошти на реставраційні роботи в ДНР і ЛНР? Чи самі туди їздять і ці роботи виконують? Що за мороз, хтось може пояснити?
Відповісти
Останні новини
Костел в Олиці реставрують за кошти поляків. ВІДЕО
21 лютий, 2016, 18:16