Депутати Луцькради не змогли зібратися на підтримку мови

Депутати Луцькради не змогли зібратися на підтримку мови
Засідання позачергової сесії Луцької міської ради, на якій мали розглядати питання засад мовної політики не відбулося: для прийняття рішення забракло кворуму.

Сесія мала початися 13 серпня о 12:00, втім, через брак присутніх депутатів, за пропозицією секретаря Григорія Пустовіта, її початок перенесли на 12:30. Однак і станом на 12:30 сесія виявилася не правомочною, адже у залі було лише 22 депутати з 50.

На розгляд депутатів виносили єдиний проект рішення – «Про позицію Луцької міської ради щодо державної мовної політики». Його проект підготовлений депутатськими фракціями ВО «Батьківщина», ВО «Свобода» та ПП «Фронт Змін».

Підготовку проекту рішення спровокував підпис Президентом України Віктором Януковичем ухваленого Верховною Радою України законопроекту «Про засади державної мовної політики». Закон, як йдеться у преамбулі проекту рішення, провокує загрози громадянському спокою, суверенітету і територіальній цілісності України.

У зверненні міської ради до лучан, яке долучається до проекту рішення «Про позицію Луцької міської ради щодо державної мовної політики» йдеться, що прийнятий і писаний «законопроект грубо суперечить Конституції України, його ухвалення відбулося з порушення регламенту Верховної ради України та інших норм чинного законодавства. Фактично вперше в історії Української держави Президент підписав законопроект, який було ухвалено лише у першому читанні».

«Формально українська мова, згідно із чинною Конституцією України, залишається єдиною державною мовою. Але вищезазначений закон штучно звужує її використання в ряді південно-східних регіонів України, в тих областях, де державна мова і так є недостатньо захищеною внаслідок проросійської політики центральних органів влади нашої країни. Де-факто на території України вводиться друга державна мова – російська», - йдеться у проекті звернення.

«Задля збереження власного дому і незалежної соборної Української держави закликаємо земляків до гуртування, аби засвідчити, що ми – господарі на власній землі, що наша боротьба та відданість власній мові – невпинні», - зазначається у документі.

За пропозицією Святослава Боруцького, замість пленарного засідання, депутати вирішили скликати збори депутатів і таким чином апелювати до лучан. Луцький міський голова Микола Романюк з залу вийшов і участь в зборах вирішив не брати.

«Я неприємно здивований тим, що багато людей, українців за національністю, які декларують себе як патріоти... у кожного з них знайшлася об’єктивна причина, за якою ховається суб’єктивна причина не прийти сьогодні на сесію», - прокоментував Григорій Пустовіт.

Депутат-бютівець Сергій Григоренко повідомив, що на багатьох його колег тиснули через бізнес, роботу в тому числі, представники влади і з Партії регіонів, аби ті на сесію не прийшли.

Обранець з «Фронту змін» Олександр Пиза зобов’язався розібратися де ділися двоє представників з фракції «Фронт змін», які не прийшли на сесію. Депутат Василь Гриб закцентував увагу на тому, що на сесію не прийшли і два кандидати у народні депутати Олена Голєва та Андрій Козюра.

Богдан Шиба запропонував написати звернення до міського голови з особистими підписами депутатів про те, що вони зобов’язуються прийти на сесію. А також керівників фракцій зініціювати ще раз збори сесії.

Таким чином у залі лишилися: Богдан Шиба, Олександр Пустовіт, Сергій Григоренко, Олександр Плісецький, Юрій Вега, Любов Серба, Олег Чернецький, Андрій Калахан, Руслан Ніколайчук, Сергій Сівак, Олександр Магеровський, Павло Данильчук, Олександр Пилипович, Василь Гриб, Аскольд Пекарський, Петро Савчук , Степан Цимбалюк, Святослав Боруцький, Олександр Пиза, Андрій Осіпов, Валерій Бондарук, Роман Бондарук. Пізніше підійшов ще депутат Володимир Никитюк, втім він вже не встигнув на реєстрацію.

Депутати планують ще раз зібрати сесію у цю середу, 15 серпня.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Вот если отменить ещё и англо-язычные слова как автобус,тролейбус,губернатор,супермаркет,бутик,полицейский,лифт,интернет,ВолыньPost?,бизнес и т д ...
Відповісти
Останні новини
Депутати Луцькради не змогли зібратися на підтримку мови
13 серпень, 2012, 14:00