У Волинській області відсутні засоби захисту від радіації

У Волинській області відсутні засоби захисту від радіації
Лише 17% сховищ Волині здатні захистити мешканців краю в мирний та військовий час, решта – в непридатному стані.

Про це стало відомо сьогодні, 22-го лютого, під час оперативної наради в голови Волинської ОДА, - повідомляє "Слово Волині".

Начальник управління ДСНС України у Волинській області Володимир Грушовінчук зазначає, що через розташування області на межі з Рівненською АЕС, наявність великої кількості хімічно небезпечних підприємств, посилюється необхідність забезпечення непрацюючого населення засобами індивідуального захисту.

Так, територія Маневицького району розташована у межах 30-кілометрової зони Рівненської АЕС, у яку потрапляють 46 населених пунктів. У них проживає близько 40 тисяч людей. Крім цього, на території області розташовано 12 хімічно небезпечних об’єктів, де зберігається і використовується у технологічному процесі понад 40 тонн хімічно небезпечних речовин, у зону можливого хімічного ураження потрапляє понад 28 тисяч людей.

Водночас майно мобілізаційного резерву (промислові протигази ГП-5 у кількості майже 260 тисяч, дитячі протигази ПДФ – 108 тисяч, камери захисні дитячі КЗД – 13, 5 тисяч) через закінчення встановленого терміну зберігання, розброньоване і реалізоване Держкомрезервом України, виключене з розрахунків забезпечення населення засобами індивідуального захисту.

Відтак, питання захисту населення є невирішеним, а стан забезпечення засобами індивідуального захисту не відповідає вимогам чинного законодавства.

За словами посадовця, це може призвести до численних втрат населення області, яке проживає у зонах можливого хімічного забруднення, у разі виникнення надзвичайної ситуації на радіаційно та хімічно небезпечних об’єктах. За останні 5 років засоби індивідуального захисту для непрацюючого населення не закуповувалися.

Також залишається невирішеним питання щодо укриття населення та працівників у захисних спорудах цивільного захисту, більшість з яких за останні 20 років не ремонтувались та не відновлювались через постійний брак коштів в бюджетах всіх рівнів. Лише 17 % захисних споруд області готові до укриття населення в мирний та військовий час.

Володимир Грушовінчук додав, що для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, які можуть виникнути на території області у мирний час та особливий період, створюються регіональні та місцеві матеріально-технічні резерви. Однак, якщо проаналізувати стан накопичення матеріального резерву області за останні 5 років, то реальні запаси матеріальних цінностей – це лише паливо-мастильні матеріали.

Тож в рамках реалізації «Комплексної регіональної програми захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру у Волинській області на 2016-2020 роки» в області планують виділити кошти на утримання та технічне переоснащення захисних споруд цивільного захисту в містах та районах, накопичення необхідної кількості засобів індивідуального захисту для населення від уражаючої дії можливих радіаційних та хімічних аварій.

В рамках цієї програми передбачається виділення більше 5 мільйонів гривень на проведення капітальних та поточних ремонтів захисних споруд цивільного захисту комунальної власності.

Ще 8 мільйонів гривень розробники програми хочуть витратити на придбання спеціального обладнання для цих споруд.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Поки в Луцьку начальство журиться то в Ковелі йде неприкритий дерибан. Про це писали ЗМІ http://www.volynnews.com/news/realty/u-koveli-shukaiut-chynovnykiv-iaki-dozvolyly-pryvatyzuvaty-bomboskhovyshche/ Власником землі під зниклим бомбосховищем є людина з прізвищем і по батькові точно таким, яке має колишній секретар ради, а тепер перший заступник мера Михайло Гетьман. Заяви депутатів і громадян правоохоронцями проігноровані.
Відповісти
Шановні журналісти, якщо вже пишете інформацію то перевіряйте її.
http://www.rnpp.rv.ua/uvelichenie-proizvodstva-raes-povyisit-uroven-zhizni-naseleniya.html
Відповісти