Українці почали більше відпочивати і менше їсти

Українці почали більше відпочивати і менше їсти
З 2002 по 2011 роки українці почали на 10% менше проїдати зароблених грошей і більше витрачати на відпочинок і розваги.

Про це повідомляє «УкрІнформ» з посиланням на Державну службу статистики.

При цьому відсоток витрат на лікування та освіту майже не змінився, хоча в грошах на це витрачається набагато більше, ніж 10 років тому. Адже у 2002 році середній прибуток сім'ї був усього 658 гривень, а в 2011 році - 3456 гривень, тобто наочне п'ятиразове зростання, відзначає газета «Сьогодні».

За офіційними даними, ціни за 10 років зросли усього в 2,77 рази, тобто середня сім'я стала багатшою на 80%.

За словами аналітика Міжнародного центру перспективних досліджень Олександра Жолудя, з даних статистики можна зробити висновок, що за десятиріччя населення почало жити краще передусім тому, що витрати сім'ї на найнеобхідніше - їжу та одяг - у грошах збільшилися, а у відсотках зменшилися.
Тобто, пояснює він, ми харчуємося якісніше, а витрачаємо на це меншу частину сімейних прибутків (ціни за 10 років зросли менше, ніж зарплати).

Збільшився попит на якісний одяг, а не на дешевий з речових ринків, де 10 років тому можна було купити за 12-15 гривень туфлі і за 20 гривень - джинси або сорочку.
А ось курити і пити українці почали менше - ціна шкідливих звичок зросла в 4-5 разів за рахунок акцизів.

«Змінилася структура витрат, зараз витрачають набагато більше грошей на житлокомпослуги, вони серйозно подорожчали через зростання цін на газ (у 2000 році було $50 за 1000 куб. м, нині понад $420), бензин для особистого авто і зв'язок, передусім інтернет. Але і на відпочинок тепер іде в грошах у 8 разів більше, ніж 10 років тому: люди віддають перевагу не пікніку на лужку, а кафе, і не дачі, а відпочинку за кордоном», -розповів Олександр Жолудь.

Експерт прогнозує, що в 2012 році структура витрат сімей буде приблизно такою самою, як і в минулому. Пояснення цьому - споживання після кризи стабілізувалося, немає ажіотажного попиту ні на товари, ні на послуги, як це було кілька років тому.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Українці почали більше відпочивати і менше їсти
13 серпень, 2012, 16:47