Українських студентів каратимуть за списування

Українських студентів каратимуть за списування
В деяких українських університетах запрацював Проект сприяння академічній доброчесності. Він має унеможливити хабарництво та списування.

Про це повідомив радник із питань преси, освіти та культури посольства США в Україні Конрад Тернер.

«Проект передбачає передусім не розробку системи санкцій, а позитивні дії. Наприклад, вчити студентів, що списування та плагіат неприпустимі, тренувати їх писати власні роботи, спонукати викладачів змінювати форми контролю та письмових робіт, які б давали менше можливостей для плагіату», - каже Ірина Когут, аналітик центру CEDOS.

Нині у проекті на добровільних засадах беруть участь 10 університетів. В них відбудеться низка заходів проти плагіату. Наприклад, експериментальний курс з основ академічної доброчесності, а також розробка власних етичних кодексів, згоду на дотримання яких підписуватимуть студенти та викладачі.

«Щодо санкцій і законодавчого забезпечення - способів знайти плагіат є безліч. Розробники відповідного програмного забезпечення тісно співпрацюють і з університетами, і з МОН. У проекті закону «Про освіту», який зараз допрацьовують в парламентському комітеті, є стаття про академічну доброчесність. Вона передбачає санкції на її порушення. Але там є тільки загальна норма, а конкретні визначення порушень і санкції за них мають міститися у спеціальних законах (зокрема, про вищу освіту) та у підзаконних актах, тобто це робота, яку потрібно зробити і Міносвіті, і Верховній Раді», - додала Ірина Когут.

Нині викладач на власний розсуд може покарати студента за плагіат. Це дає змогу існувати як плагіату, так і хабарництву.

«Наразі у законі про Вищу освіту є санкції тільки за плагіат у дисертаціях. Щодо студентів - закон зобов'язує ВНЗ впроваджувати системи забезпечення якості освіти, які б, зокрема, унеможливлювали плагіат, але конкретне виконання цілком на плечах адміністрації ВНЗ та викладача. Оскільки плагіат - це невиконання навчальної програми, то викладач може не допустити студента до іспиту чи не зарахувати курс», - додала Ірина Когут.

Один із перших університетів, який включили до проекту – це Донецький національний університет, який знаходиться на території Вінниці.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Тоді хай зменшується навантаження на студентів в плані практичних занять.
Відповісти
??? Вони й так нічого не вміють. Збільшувати - і то в рази. І відходити від стилю "зроби, як в методичці". А поскорочувати навантаження можна в плані неспецпредметів.
Відповісти
А коли буде люстрація викладачів це ж повне знущання подивіться на проХфесорів і академіків університету це ж зборище напів криміналу одні аферисти і авантюристи. Плакати хочеться. Це справжній базар де можна усе купити. А ректори-політики це ж посьміховисько, якийсь колгосп.
У Луцьку більше інтелектуалів з званнями і понтами чим в усій Європі 15 століття.
Відповісти
Преподи вдягнуть кожані костюми, візьмуть в руку пльотки і будуть карати студентів)))
Відповісти
Підтримую, тільки "за", але, є 1 але. Треба тобі змінювати викладачів, бо більшість з них нічого, окрім, ксероксів не знають та слова самостійно сформолювати не можуть!!! Це все має бути комплексно.
Відповісти
Повністю згідна з автором,який говорить про ректорів-політиків. Лізти в органи влади, коли у власному закладі бардак!? Що може людина зробити у владі, коли твій інтелектуальний багаж - фізкультурний факультет? Я думаю професійна педагогічна еліта вищоі школи Волині розуміє, про кого йде мова. Р.П. - безпринципна, низькоінтелектуальна особа з продажною натурою. Він просто не оприділився, що він хоче: керувати ВУЗом і напихати кишеню, чи керувати при владному кориті (може там більше вдасться нахапати).
Ось і сидить на 2-х стільцях, шкода ж--- відірвати!
А ви кажете - заборонити плагіат!
Відповісти
Останні новини
Українських студентів каратимуть за списування
26 лютий, 2016, 01:34