Свято і гроші: у Луцьку діти торгують вже освяченими «маковійчиками». ФОТО

Свято і гроші: у Луцьку діти торгують вже освяченими «маковійчиками». ФОТО
У кафедральному соборі Святої Трійці в Луцьку 14 серпня відбулась святкова літургія та освячення води, меду і квіткових букетів — православні християни святкують Маковія, якого ще називають «Медовим Спасом».

Офіційна назва свята — Винесення чесних древ Животворящого Хреста Господнього, або Cвято Всемилостивого Спасу та Пресвятої Богородиці, яке відзначають у перший день Успінського посту.

На Маковія готують букети квітів, які називають «маковійчик» або «маковейка». У букеті квітів обов’язково є мак, можуть бути і чорнобривці, жоржини, айстри, барвінок, а також лісові трави: васильки, м'ята, чебрець, любисток, полин, деревій, будяк. Додають інколи голівку невеличкого соняшника. Все це традиційно обв’язують червоною стрічкою.

Найдешевші букети-маковійчики біля кафедрального собору Святої Трійці в Луцьку коштують від трьох гривень, за 5 – пропонують уже освячені.

Школярка із Луцького району Катерина Стасюк планує заробити на свято майже 800 гривень. Вона разом із подругами уже не перший рік «бізнесує» на макових букетах. Щоправда, власне маківок практично не вплітає – обирає більше квіти, за вирощування яких проблем з міліцією не буде. Цього року дівчина 5 годин плела букети на продаж. І винесла до Собору 200 «маковійчиків». Юні продавчині на виручені кошти планують купити все необхідне для школи.

Лучани купують букети досить активно, а продавці пропонують ще й «родзинку»: додавши кілька гривень можна придбати вже освячений букет.

Бабусі розповідають, що кожна квітка в букеті має особливе значення. Макова голівка – є символом розуму і спокою, м’ята — дарує здоров’я, чорнобривці — впливають на чоловічу силу, сонях символізує сонячне тепло і світло.











Довідка

Свято Маковея у народі має ще декілька назв: Перший Спас, Спас на воді, Медовий спас.

Перший, бо 19 серпня прийде Другий, або Великий, Спас — Преображення Господнє. На воді, бо 14 серпня у храмах після літургії святять воду (мале освячення), а тоді відбувається Хресна хода на воду. Цього дня хворі на пропасницю купалися в річці, бо вода на свято Маковея вважалася цілющою. А медовий від того, що колись цього дня ламали стільники востаннє, бо пізніше, як одцвітуть медоноси, бджоли можуть не встигнути запастися на зиму.

У народі кажуть, що Перший Спас – це проводи літа. Цього дня починають відлітати ластівки.

У Перший Спас починається Успенський піст, який триватиме два тижні до Успіння Богородиці — Першої Пречистої. «Спасівка» – наймолодший серед чотирьох річних постів. Ним християни готуються до празника Пресвятої Богородиці — Її Успення. Тому Успенський піст називається ще Богородичним або Спасо-Богородичним. До свята Преображення Господнього, коли в храмах освячуються виноград і яблука, Церква зобов’язує нас утримуватися від цих плодів.

В понеділок, середу і п’ятницю Успенського посту устав Церкви пропонує споживати сухі страви, тобто дотримуватися найстрогішого посту, без відварювання їжі; у вівторок і четвер — варена їжа, але без оливи; в суботи і неділі дозволяється вино і олива.

У цей день вшановують Хреста Господнього. Вшановують також сім святих мучеників – братів Маккавеїв (Авім, Антонін, Гурій, Єлеазар, Євсевон, Алім й Маркелл), а також матір їхню Соломонію (чи Соломію) та їх учителя Єлеазар, які постраждали за відмову прийняти язичництво і в 166 році до н. е. прийняли мученицьку смерть.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
ахахахахахаааааа, "ізюменку" :))))))))))
Відповісти
Останні новини
Свято і гроші: у Луцьку діти торгують вже освяченими «маковійчиками». ФОТО
14 серпень, 2012, 15:02