Волинські лісівники створили перший в Україні Банк насіння

Волинські лісівники створили перший в Україні Банк насіння
Лісівники Волині першими в Україні (у 2007 р.) збудували Банк насіння.

Про це повідомляє прес-служба Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Елітне насіння може вартувати не менше золотих злитків, особливо ж у неврожайні періоди. Адже дуб, як правило, щедро плодоносить раз у сім, а сосна – раз у три роки. Стихійне лихо, природні катаклізми, пожежі також можуть завдати відчутних ударів по лісонасіннєвій справі, тому лісівники намагаються створити стабілізаційний фонд насіння.

– У нашому Банку може зберігатися до 5 тонн жолудів і до 2 тонн насіння сосни звичайної, – каже директор ДП «ВЛСНЦ» Тетяна Неводнічик. – Тут оснащено два автономних сховища, у кожному – свій температурний режим.

Минулого року у лісах, підпорядкованих ВОУЛМГ, зафіксовано 99 пожеж, вогнем пошкоджено багато деревостанів. Підгоріли і шишки, сподіватися на природнє поновлення не доводиться. Тим часом, за прогнозами науковців, гряде глобальне потепління. Тож для лісовідновлення потрібно і саджанців, і насіння більше звичного. І вони мають бути в цьому Банку, де можуть зберігатися до 15 років.

У 2015 р. лісогосподарства заготовили 56,7 тонни лісового насіння, в тому числі сосни звичайної – 1545 кг та дуба – 47 тонн. Тільки на дослідних площах ДП «ВЛСНЦ» щорічно вирощується до 2 млн сіянців сосни, 1,2 млн сіянців дуба звичайного, 1600 сіянців сосни колючої, тисячі сіянців і саджанців 260 видів дерев та декоративних кущів.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
усе засадити лісом а то в бурянах
Відповісти
Ще б росли ті дерева швидше, а то пан Кватирко так їх швидко пиляє, що скоренько Волинь перейде у степову зону....чи робить місце для нових саджанців може... то й виходить добра справа..
Відповісти
Кватирко-лісоруб
Відповісти
Останні новини
Волинські лісівники створили перший в Україні Банк насіння
03 березень, 2016, 11:23