84 % волинян хочуть переатестації українських суддів

84 % волинян хочуть переатестації українських суддів
Лише один відсоток волинян довіряє українським суддям.

Експерти розповіли лучанам про зміни до Конституції, за яких суддів будуть переатестувати та про можливість народу написати новий головний закон країни, - про це повідомляє VIP.

Прес-конференція з цього приводу відбулася 4 лютого у рамках інформаційної кампанії «‪#‎КонституціЯ».

Під час заходу експерти Центру політико-правових реформ та Реанімаційного пакету реформ розказали про перебіг конституційного процесу в частині судової реформи.

Лише 1 % опитаних жителів Волинської області повністю довіряє українським суддям, 84 % – хочуть переатестації для представників судової системи. Такими є результати дослідження Фонду «Демократичні ініціативи» і Центром політико-правових реформ.

Ігор Коліушко, експерт із публічного права, зазначив, що внесення змін у конституцію зараз дуже актуальне не тільки в судовій сфері, а і в інших галузях.

Законопроект щодо судової реформи на цей час попередньо схвалений і, хоча зміст народжувався в гострих дискусіях, він вийшов компромісним, що в наших реаліях значить не визначеним, розмитим.

Головна його ціль – збільшення суспільної довіри до судової гілки влади, адже нині вона низька – лише кожен десятий або двадцятий українець, за різними опитуваннями, довіряє судам.

Максим Середа, експерт із судової реформи Центру-політико правових реформ розповів про механізми, які планують використовувати для оновлення суддівського корпусу.

По-перше, це переатестація суддів. Тут варто зазначити що більшість претензій громадян пов’язані не з професійністю, а з підлаштуваннями під владу та корумпованістю.

Другий крок – реорганізація судів, спрощення їх системи, третій – звільнення орієнтовно тисячі суддів, які призначені на перший строк, відтепер їх призначатимуть лише безстроково.

І останнє – тепер можна буде звільнити суддю, якщо він не зможе пояснити походження свого майна. Всі ці реформи впровадять із загальною метою – зменшення політичних впливів на судову систему.

Також суди утворюватимуться за законом, а не указом Президента, зникне окремий розділ про прокуратуру.

Законопроект має і свої недоліки – монополія адвокатури на надання юридичних послуг, проте в більшості пропонуються позитивні зміни.

Для того, щоб остаточно зафіксувати зміни в Конституції, не менше трьохсот депутатів мають підтримати проект вже на цій сесії.

Коліушко закликав волинян брати питання конституційної реформи в свої руки.

«Ми маємо право прийняти нову Конституцію. Якшо ВР ухвалить Закон «Про порядок підготовки нової конституції, її можна буде розробити і затвердити референдумом. Це шанс для громадян цивілізованим способом утвердити такий конституційний лад, який нам підходить», – ділиться експерт.

Тут є лише одна проблема – референдум може використовуватися як засіб диктатора для встановлення диктатури. Для того, щоб він був демократичним, проект конституції має написати спеціальний орган на основі представництва різних людей.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Люструвати всех!!
Відповісти
Люструвати всех!!
Відповісти
Яка переатистація? Звідьнення лише один вихід, зла від молодих в їх помилках буде менше ніж корупція яка існує!!!
Відповісти
У них немае бажання,пройти переатестацию своих мозгив??кожному про2ти переатесиацию на роботи?! Так щоб нас не обважувати на базари в мгазинах!!! Не продавати просрочене и тд! Переатестация всих мае бути
Відповісти
Забрати все,
що що накрали,порахувати їх доходи від заробітної плати, а решту забрати тоді буде справедливість.А то звільнити.Садити ще до того їх потрібно всіх.Це не суд-це кара Господня.Ні одна людина їм проста ,яка має оч трішки совість і боїться гріха Господнього- не довіряє,тільки вори в законі,бандити і т.д їм довіряють
Відповісти
Останні новини
84 % волинян хочуть переатестації українських суддів
04 березень, 2016, 18:59