У військової прокуратури дійшли руки до офіцерів

У військової прокуратури дійшли руки до офіцерів
До адміністративної відповідальності притягнули командний склад 53-ї окремої механізованої бригади та вище командування за неналежне виконання службових обов'язків із забезпечення військових на полігоні "Широкий Лан" на Миколаївщині.

Офіцери такого рівня вперше відповідають власною свободою за невиконання статутів ЗС України, написав у Facebook головний військовий прокурор України Анатолій Матіос, - повідомляє Газета.УА.

"Коли військове командування у ситуаціі із "Широким Ланом" не впоралося із своїми обов'язками, солдати поскаржилися військовому прокурору. Прокуратура відреагувала миттєво, не шукаючи "стрілочників" і не роблячи "крайніми" самих бійців. Станом на сьогодні, за неналежне виконання службових обов'язків до адміністративної відповідальності нами притягнуто командний склад бригади та вище командування. Ще ніколи офіцери такого рівня не відповідали власною свободою за невиконання статутів Збройних сил Украіни і прийняття неправильних управлінських рішень! Такого не було ніколи! І зараз, і потім ми маємо діяти лише по Закону. Інакше - це шлях у нікуди" - написав Матіос.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Що за маячня: притягнули офіцерів до адміністративної відповідальності, натомість написали, що старші офіцери відповіли "власною свободою".
Відповісти
У випадку небойових втрат під час АТО військова прокуратура України та її очільник Анатолій Матіос карають лише стрілочників, натомість не чіпають насправді причетних осіб, особливо, якщо вони мають «великі погони». Нині, коли смерті в тилу для української армії стали страшною буденністю, а цифри небойових втрат вражають, військова прокуратура лише імітує боротьбу зі злочинністю. Ситуація на Миколаївському полігоні – це не лише наслідок безкарності, але й бездіяльності військової  прокуратури. Яскравий приклад – пожежа у польовому таборі на сусідній Херсонщині 1 лютого 2015 року. Намети, розкладені в будівлі старого сараю, загорілися після раптового вибуху. Тоді, за офіційними даними, загинуло шестеро службовців батальйону «Збруч» з Тернопільщини, одинадцять були травмовані. Але досі винних не покарано.

Очевидно, що винних і не покарають. Військова прокуратура передала до суду обвинувачення лише щодо одного сержанта. За версією слідства, він розпалював буржуйку в наметі й цим спричинив пожежу, у наслідок якої стався вибух.

Однак масових смертей могло й не бути, якби дотримувались звичайних правил безпеки. Намет, що спалахнув, був із легкозаймистого матеріалу. До того ж, його розташували біля єдиного виходу. Саме тому він заблокував евакуацію решті солдатів. Утекти через вікна було неможливо  – ті були заґратовані. На камеру головний військовий прокурор влаштовує боротьбу з корупцією, але при цьому не дозволяє підпускати волонтерів до мільярдних потоків. На показ ­– публічні арешти та обвинувачення.    

«Треба когось «зливати», щоб далі працювати. Здамо одного, попрацюємо ще тиждень-два,– така їхня логіка. «Піпл» схвалює, всі задоволені, всі поплескали, бо Матіос упіймав злочинця. Але йому пред'явити нічого, бо все робилось поспіхом. Такі справи розвалюються як не в суді, то під час досудового слідства. Насправді, робота не виконується в тому обсязі та в тій якості, як повинна робитися.
Відповісти
Останні новини
У військової прокуратури дійшли руки до офіцерів
07 березень, 2016, 16:47