Яку контрабанду найчастіше возять через Волинь

Яку контрабанду найчастіше возять через Волинь
Волинь – прикордонна область. І таке явище, як контрабанда, є достатньо звичним правопорушенням в цьому регіоні.

У відповідь на інформаційний запит від волинської митниці ДФС України вдалось дізнатись, яку контрабанду найчастіше перехоплюють на кордоні із Польщею, - пише Corrupt.

З митної території Республіки Польща до України ввозять з порушенням митного законодавства одяг, взуття, побутову, відео- та оргтехніку, частини до легкових автомобілів та сільгосптехніку тощо.

З України до Польщі при перевезенні часто приховують від митного контролю тютюнові вироби.

Відповідно до Митного кодексу України, громадяни, які досягли 18-річного віку, можуть ввозити на територію України в ручній поклажі, або в багажі без сплати митних платежів та без письмового декларування на одну особу: 200 сигарет, або 50 сигар чи 250 грамів тютюну. Або ці вироби в наборі, що вагою не перевищує 250 грамів.

Люди везуть цигарки в Польщу, оскільки ціни на них там значно дорожчі. В середньому одна пачка цигарок в магазинах Польщі коштує від 11 (орієнтовно 74 грн ) до 17 злотих (приблизно 113 грн).

Також намагаються незаконно перевозити через кордон й дорогоцінне каміння – бурштин.

СТАТИСТИКА:

На митниці для виявлення контрабанди використовують технічні спецзасоби та службових собак.

Впродовж 2015 року працівниками волинської митниці ДФС складено 779 протоколів про порушення митних правил, що стосуються тютюнових виробів.

У більшості випадків тютюнові вироби переховують від митного контролю в особистих речах. Або використовують спеціальні сховища, пристосовані в автомобілях.

Товари контрабандисти приховують під обшивкою дверей, стелі та стінок авто, у запасних колесах, під підлогою багажного відсіку, у сидіннях, в подвійному днищі кузова і т. д.

728 протоколів було складено під час припинення спроб незаконного переміщення контрабандистами тютюнових виробів через українсько-польський кордон.

За результатами розгляду вказаних справ, судом винесено рішення щодо накладення адміністративного стягнення у вигляді конфіскації тютюнових виробів на суму 3 963 239 грн.

Порядок обліку зберігання, оцінки конфіскованого та іншого майна, що переходить у власність держави, і розпорядження ним регламентовано постановою Кабінету Міністрів України від 25 серпня 1998 року №1340.

У Державній фіскальній службі України надали інформацію про кількість випадків порушення митних правил у 2015 році, де предметом порушення був бурштин.

Там повідомили, що основним із способів незаконного переміщення через митний кордон України є пересилання «сонячного» каміння у міжнародних поштових відправленнях, а також через пункти пропуску авіаційного сполучення, шляхом порушення порядку проходження митного контролю в «зеленому коридорі».

На україно-польській ділянці кордону працівниками ДФС України було зафіксовано 45 випадків незаконного перевезення бурштину (сукциніту). На україно-російському кордоні – 1, україно-молдовському – 0, україно-білоруському – 2, україно-угорському – 2. На пунктах пропуску авіаційного сполучення – 53 випадки, у поштових відправленнях – 59.

Згідно зі статтею 201 Кримінального кодексу України (Контрабанда), переміщення через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю культурних цінностей, отруйних, сильнодіючих, вибухових речовин, радіоактивних матеріалів, зброї та боєприпасів (крім гладкоствольної мисливської зброї та бойових припасів до неї), а також спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації, – карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

Та сама дія, вчинена за попередньою змовою групою осіб або особою, раніше судимою за злочин, передбачений цією статтею, або службовою особою з використанням службового становища, – карається позбавленням волі на строк від п’яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Всі все знають, а правоохоронні органи сліпі. Хто ж на роботу бере таких інвалідів слуху та зору???
Відповісти
можна везти 2 пачки сигарет (40 сигарет)
Відповісти
Останні новини
Яку контрабанду найчастіше возять через Волинь
10 березень, 2016, 09:23