13 березня на Волині: гортаючи календар

13 березня на Волині: гортаючи календар
Сьогодні відзначають день народження волинський педагог, краєзнавець, етнолог Олександра Кондратович (на фото), письменник, Член Національної спілки письменників України Микола Панасюк.

Також 13 березня день народження у директора обласного навчально-курсового комбінату Віктора Ромасєва, директора Ковельської централізованої бібліотечної системи, заслуженого працівника культури України Галини Божик.

Іменинники сьогоднішнього дня – Василь, Домініка, Кіра, Марина, Нестор.

Вітаємо їх усіх зі святом. Зичимо здоров’я, радості від життя та достатку.

Окрім цього, 13-го березня Прощена неділя.

Традиційно в цей день прийнято просити прощення у Господа і всіх людей, які оточують людину.



З Прощеною неділею пов'язаний ще один церковний звичай — читати на літургії Нагірну Проповідь Євангелія, де сказано, що людина повинна прощати образи ближніх і намагатися примиритися з ворогуючими.

Прощена неділя вважається першим кроком до дотримання Великого посту, тому її відзначають в останню неділю до початку цього посту.

Уже в цей день віруючим забороняється вживати в їжу продукти тваринного походження. Після вечірньої служби в церкві відбувається спеціальний обряд прощення. Він полягає в тому, що всі люди, що знаходяться в храмі, просять вибачення один у одного, так як у Великий піст треба вступати з чистою душею.

З Прощеною неділею людина повинна відпускати всі погані думки і прагнути до покаяння, пам'ятаючи про непослух Адама і Єви. Церква закликає віруючих відмовитися від небезпечних гріховних задоволень і щиро увірувати в Господа.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.