Держсанепідслужба: на Волині триває епідемія туберкульозу

Держсанепідслужба: на Волині триває епідемія туберкульозу
За даними МОЗ України, в нашій державі триває епідемія туберкульозу, адже щороку виявляють до 40 тис. нових хворих та майже 10 тис. помирає від різних форм туберкульозу.

Повідомляє Головне управління держсанепідслужби У Волинській області.

В нашій області на обліку протитуберкульозної служби перебуває понад 15 тис. волинян; майже 1 тис. - хворіє активними формами туберкульозу; щороку помирає від небезпечної хвороби від 150 до 180 хворих.

На фоні деякого зниження рівня захворюваності на туберкульоз органів дихання протягом минулого року, залишається ще високою кількість хворих з підтвердженим бациловиділенням. Надто прикро, коли хворіють діти (щорічно реєструється в межах 10 - 15 хворих серед дітей до 17 років).

Питання раннього виявлення хворих на туберкульоз найбільш актуальне
для районів, де показники захворюваності перевищують середні по області (Ковельський, Локачинський, Луцький, Рожищенський, Турійський), При чому, серед всіх захворілих - до 60% хворих становлять особи соціально-незахищених верств населення (без постійного місця проживання, зловживаючи алкоголем тощо).

Позиція санепідслужби області однозначна – хворобі краще запобігти, а в разі захворювання - найшвидше виявити та лікувати. Тому вагомого значення набуває раннє виявлення туберкульозу при зверненні громадян за медичною допомогою та сприяння місцевих органів самоврядування плановій роботі пересувних флюорографів.

Враховуючи повітряно-крапельний шлях передачі і високий ризик інфікування людини, фахівці Держсанепідслужби радять дотримуватись певних норм і правил поведінки:

- госпіталізація хворого з обов’язковим обстеженням всієї родини та
обмеження контакту з ним (особливо дітей);
- проведення хіміопрофілактики, а при необхідності повна ізоляція дітей з осередку туберкульозу у дитячі оздоровчі заклади;
- при відвідуванні чи догляді за хворим - носіння медичної маски;
- окреме зберігання і обеззараження одягу та білизни хворого перед її пранням і знезараження залишків їжі (шляхом кип’ятіння);
- щоденне провітрювання та вологе прибирання (з додаванням деззасобів) всіх предметів, в першу чергу дитячих іграшок.

Враховуючи вразливість дитячого організму, вкрай важливо попередити контакт дитини з хворими. Для цього обов’язково слід обстежувати всю родину перед випискою новонародженого з пологового будинку та виключити можливість контакту породіллі й новонародженого з будь-яким хворим, надто туберкульозним.

Застереження до громадян щодо купівлі молока та молочних продуктів у невідомих осіб на стихійних ринках, адже хворіють на туберкульоз й свійські тварини (особливо велика рогата худоба, кози).

За будь-яких обставин, фахівці Держсанепідслужби області радять
дотримуватись елементарних санітарних норм: обов’язкового вологого прибирання та провітрювання помешкань, добре харчуватись, вживати більше овочів і фруктів, а сидіння за телевізором чи комп’ютером - замінити прогулянкою на свіжому повітрі з дітьми та родиною.

А в разі появи ознак хвороби (таких як: тривалий кашель, безпричинне схуднення, швидка втомлюваність, постійна нічна пітливість, тривале підвищення температури тіла) – негайно звертатись до лікаря за місцем проживання, не займатись самолікуванням.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Держсанепідслужба: на Волині триває епідемія туберкульозу
14 березень, 2016, 18:06
Російські фури вже в Луцьку
14 березень, 2016, 17:48