Забудовник і лучани: бої за парк чи непорозуміння. ФОТО

Забудовник і лучани: бої за парк чи непорозуміння. ФОТО
Мешканці 40-ого кварталу в районі вулиць Конякіна-Гордіюк не на жарт стурбовані будівельними роботами.

За словами місцевих жителів, на місці колишнього футбольного майданчика має розпочатися будівництво чотирьох багатоповерхових будинків. Крім того, аби звести ці висотки, робітники вже вирубують частину дерев у парку.

«Дозволів на це будівництво ніхто з людей не давав, воно незаконне», - переконує лучанин Сергій, який живе неподалік.



Перші будівельні роботи розпочалися вчора, 14 березня. Робітники почали викорчовувати дерева біля футбольного майданчика. Люди побачили, що футбольне поле, яке розділяє їхнє житло і парк, заповнене, так званими, бобкатами, бульдозерами та робітниками. Територія огороджена стрічкою, а на вході - табличка з інформацією про початок будівельних робіт. Тож на місці майбутніх висоток зібралося зо два десятки людей, аби завадити незаконному, на їхню думку, будівництву.

«Це єдине місце, де мами з дітками можуть погуляти і сховатися від спеки влітку. Сюди приходять люди з двох районів – 33-го та 40-го кварталів. В нас забирають останній клаптик без асфальту та смогу», - нарікають місцеві.

Від слів люди перейшли до дій. Вони зняли стрічку, якою була огороджена територія під забудову, та самовільно демонтували таблички з інформацією про майбутнє будівництво.

Табличка про оголошення початку будівництва за 5 хвилин до демонтації громадою
Табличка про оголошення початку будівництва за 5 хвилин до демонтації громадою


Розповідають: забудовник, а це директор ПрАТ «Луцький домобудівельний комбінат» Руслан Вайман, пообіцяв людям облаштувати сквер та навіть зробити новий футбольний майданчик, аби лиш вони йому не заважали.

«Футбольне поле, яке вони нам обіцяли, не уявляю, де вони його будуть робити. Щоб його облаштувати,треба вирізувати дерева, а згідно з законом, парк забудовувати не можна», - впевнена місцева депутатка Луцької міської ради Алла Надточій. – З 2011 року ми виступаємо проти забудови парку, нам вже пообіцяли збудувати нове футбольне поле і навіть показали проект, проти такого проекту ніхто нічого не має, питання лише в тому, де саме це футбольне поле буде будуватися. Громада не проти забудови, вона проти вирізування парку. Вже зараз заїзд техніки на територію майбутньої забудови здійснюється через парк між деревами, так як під’їзної дороги до території немає. То як можна вірити, що збережуть природу?»

депутат Луцької міської ради Алла Надточій
депутат Луцької міської ради Алла Надточій


В кінці-кінців люди вирішили написати петицію про відставку міського голови Миколи Романюка. «Він збрехав, коли приходив два роки тому сюди і переконував, що без згоди громади ніяких робіт проводитись не буде», - кричали люди.

Між тим Руслан Вайман запевняє: в нього є весь пакет необхідних документів для початку будівництва.

«Ми пообіцяли, і ми це виконаємо - віддати 10 квартир героям антитерористичної операції на сході. Ми вже підписали меморандум. На черзі на квартири стоїть 117 наших героїв, а за 2015 рік житло отримали лише троє, - переконує Руслан Вайман. – Є 8 гектарів парку і 3 гектари під забудову житлової зони. Замість загадженого парку, де 20 років не було туалету, ми проведемо комунікації, зробимо доріжки, поставимо ліхтарі. І зробимо це все за свій кошт, так як умовою забудови житлової території було облагородження паркової зони, і тут ми виступаємо інвестором».

Проект забудови та облагородження паркової зони профінансований ПрАТ «ЛДБК»
Проект забудови та облагородження паркової зони профінансований ПрАТ «ЛДБК»


Окремо забудовник виділив тему футбольного майданчика: «Футбольне поле буде зі штучним покриттям, велосипедними доріжками в межах благоустрою парку, додатково буде ще маленький футбольний майданчик на нашій території під забудову між двома групами будинків. Будуть дитячі майданчики, урни для сміття, багато лавочок, і буде так званий «сухий фонтан». Перші 150 тисяч гривень на проект паркової зони уже проплачені, тому ні затягувати, ні тим більше відступатися від ідеї благоустрою ніхто не планує».

Платіжні доручення за проектні роботи по благоустрою території на сумму 142 340 грн
Платіжні доручення за проектні роботи по благоустрою території на сумму 142 340 грн


Додає: «А головне, облаштування паркової зони буде проводитися нашою ж будівельною компанією, і, що важливо, одночасно з будівництвом житла, аби люди не лишалися без свіжого повітря».

Як далі буде розвиватися суперечка між підприємцем та лучанами, ми уважно спостерігатимемо.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 8
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
а куди діватись наркоманам?
Відповісти
За бонуси для політиків самопомочі,які здійснюють незаконні дії і не виконують рішення виокнавчих оргінів міськради.членами якеких є самі...
Відповісти
Цікаво. а при будівництві будинку де живе Надточій не зрубали жодного дерева? Вона не протестувала коли отримувала квартиру? Парк простягається практично аж до Глобуса, тому гуляти з дітьми місця більш як достатньо. Як гуляти з дітьми в тих зарослях, які є зараз якось не зовсім уявляю. ТОму якось не дуже переконливо виглядають доводи депутата Надточій.
Відповісти
Лучани проєкт соціальний -НЄ ЗАВАЖАЙТЕ ! На решті 5 га наведить порядок а то дійсно -звалище !
Відповісти
Та дійсно, обговорення щодо благоустрою парку ведеться на рівні міської ради, про який обман ви говорите, механізм запущено- це буде зразок паркової зони в місті Луцьку, ще побачите- будуть знов ті противники забудови виходити і не пускати мешканців з інших районів на відпочинок - бо в них дозволу не спитали, що то їхня територія
Відповісти
Ви люди з рабською психологією, вам не треба відпочинкових зон, не треба займатрся спортом, не треба,щоб ваші діти мали де гуляти, бігати......
Відповісти
Дійсно всі документи є,але вони видані всупереч ЗУ Про містобудування, так як проект передбачає знесення зелених насаджень, чого робити не можна згідно ДБН Планування і забудова населених пунктів.
Це знають службові особи Луцькоі міської ради - порада подати заяву про зловживання службовим становищем в інтересах забудовника, всупереч інтересам жителів. І нехай експерти судові дослідять проект забудови.
Щодо піару на цій ситуації, то це робили всі:Романюк збирався перед виборами звільнити Матвііва, але "забув", Климчук збирав людей біля аптеки і казав що не допустить будівництва із побратимами, в офісі Укропа на Гордіюк приймали заяви з цих питань, обіцяли допомогти. Всі забули.
Так що не треба людей які знесли табличку виставляти варварами, це крик душі незахищених владою людей
Відповісти
Тупі барани всі хто пиши, що тре строїти..
Відповісти
Останні новини
Забудовник і лучани: бої за парк чи непорозуміння. ФОТО
15 березень, 2016, 12:31