В Україні з 2017 року хочуть дозволити торгувати землею

В Україні з 2017 року хочуть дозволити торгувати землею
Кабінет міністрів України пропонує відкрити ринок землі в два етапи - з 2017 року почати торгівлю державними землями сільгосппризначення, а з 2019-го дозволити громадянам торгувати землею сільгосппризначення, що знаходиться в приватній власності.

Як очікується, необхідна законодавча база має бути сформована до кінця березня у вигляді законопроекту і подана у парламент, - повідомляє "УНІАН".

«Такий крок дозволить створити повноцінний ринок землі, що дасть можливість власникам розпоряджатися своїм майном, сприятиме розвитку бізнесу і залучення інвестицій», - йдеться у Програмі дій уряду.

Зазначимо, в Україні до 1 січня 2017 року діє мораторій на продаж земель сільгосппризначення. Разом з тим, програма реформування економіки, схвалена ключовим кредитором країни - Міжнародним валютним фондом, передбачає відкриття ринку землі як засобу залучення інвестицій і технологій в Україні.

Крім того, на необхідності розробки законодавства для запуску і функціонування ринку землі неодноразово наполягав президент України Петро Порошенко.

Наприкінці лютого прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк запропонував продати на відкритому аукціоні 1 млн га державної землі, яка перебуває у тіньовому або корумпованому обігу. Всього в Україні налічується близько 10 млн га державних земель.

Експерти розділилися у думці з приводу скасування мораторію. Одні вважають, що його продовження створює тіньовий ринок землі, інші вказують на те, що скасування мораторію призведе до обезземелення селян і скупки землі зарубіжними компаніями.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.