На Волині КВУ нагадав, що люстрація не закінчилася

На Волині КВУ нагадав, що люстрація не закінчилася
Чим далі ми віддаляємося від 2014 року, тим менше ми говоримо про люстрацію. І скоро нею будуть займатися лише історики. А роботу потрібно продовжувати.

На цьому наголошували експерти Волинського відділення «Комітету виборців України» Юрій Кресак і Тарас Літковець під час громадського обговорення у Луцьку.

Загалом з вересня 2014 року в Україні було люстровано 897 осіб. З чинних нардепів під дію Закону «Про очищення влади» підпадає 21. Волинських народних обранців у цьому переліку немає, хоча достойники є, - переконаний Тарас Літковець.

Також у цьому реєстрі, який веде Мін’юст, 201 працівник прокуратури, 193 – МВС, 258 податківців, 48 працівників служби безпеки, 45 чиновників обласних районних адміністрацій та 172 представника інших центральних органів влади.

«Можна подивитися в органи влади – там багато регіоналів, які заборонені, які були спричинили анексію Криму, теперішні подій на сході країни. Хоча Закон «Про люстрацію» прийнятий, але він не діє, бо процедура дуже абстрактна і дуже нечітка. Люструють лише керівну ланку – начальника, заступника. Проте, поза увагою середня ланка, так звану «холодильникова», яка пристосовується до будь-якої влади і далі паразитує. Ті ж, кого люстрували, поновлюються через суди на схожих посадах в інших областях, до прикладу, прокурори, керівники МВС, інші правоохоронці», – розповів екс-голова Волинського відділення КВУ Юрій Кресак.

«Щодо правоохоронців. Одна зі схем, яка допомагає «відбілитися» таким особам – поїздка в зону АТО. З одного боку, вони були на стороні тих, хто розганяв Майдан, з іншого боку – вони, якби змили свою провину кров’ю. Проте, зазвичай, силовики, які були в АТО, рідко були на передовій, а переважно були на сході дні зо три і зробили собі довідки учасника бойових дій», – продовжив тему Тарас Літковець.

Те, що зараз люстрація не діє, свідчать сайти підрозділів усіх гілок влади.

«На усіх сайтах влади: районні УМВС, ДФС, інші в розділах «очищення влади» останні повідомлення датовані початком 2015 року, 2014. Тобто, більше, ніж півроку ніхто нічого не робив. Щодо самої роботи, то більшість справ чомусь датовані один днем, все написане, як під копірку, щоправда, зазначу, що різними почерками… Заходимо на сайт обласного окружного адміністративного суду. Тут також інформація річної давності. Вона свідчить, що усі судді пройшли перевірку і всі «чисті». Тобто, якби робота пророблена. Але… саме тому у громадськості і виникають питання: як таке може бути», - оприлюднив напрацювання КВУ Юрій Кресак.

КВУшники сподіваються, що Закон «Про люстрацію» запрацює по новому. У ньому має бути чітко прописано, що чиновникам заборонено бути в будь-якій партії.

«Закон має говорити: якщо людина була в органах влади і була піймана на якісь корупції, вона має шукати зовсім іншу роботу», - переконаний Тарас Літковець.

Експерти також закликали студентську молодь, яка була присутня на громадському обговоренні, не сидіти і чекати поки держава щось для них зробить, а самим проявляти ініціативу, пропонувати вирішення питань, а не лише критикувати, як то полюбляють українці.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Та люструвати треба бо нахаби сидять дальше у судах!!
Відповісти
Та не проходив там проверки ни один человек в судах и других органах
Відповісти
всрались з тою люстрацієюь як і зусім, майдан переміг !!!
Відповісти
Останні новини
На Волині КВУ нагадав, що люстрація не закінчилася
15 березень, 2016, 14:48