Міносвіти пропонує ввести нову систему фінансування ВНЗ

Міносвіти пропонує ввести нову систему фінансування ВНЗ
В Київській школі економіки відбулося обговорення реформування системи фінансування вищої освіти в Україні. В обговоренні взяли участь урядовці, народні депутати, аналітики, представники громадськості, ВНЗ, ЗМІ та зацікавлена молодь.

Про це повідомляє Gazeta.ua.

«Проект нового механізму фінансування вищої освіти має бути прозорим для громадськості та мати високу якість», - говорить Інна Совсун, перший заступник міністра освіти і науки.

На її думку, державне замовлення є застарілим для сучасного ринку освіти. Від самого терміну «державне замовлення» варто відмовитись і почати говорити про фінансування вищих навчальних закладів.

«Йдеться не про припинення державного фінансування, а про створення нової зрозумілої моделі. По-перше, нова модель фінансування має бути прозорою. По-друге, важливим є ефективність у розподілі та використанні бюджетних коштів. Розподіл грошей потрібно прив'язати до результативності. В іншому разі важко говорити про буде-яке підвищення якості освіти», - додала замміністра Інна Совсун.

Ключовою відмінністю нової моделі фінансування вищої освіти стане базове блочне фінансування ВНЗ.

Базове блочне фінансування застосовується в більшості європейських країн, в тому числі у сусідній Польщі. Під ним мається на увазі те, що вищий навчальний заклад отримує 80% гарантованого фінансування від минулорічних коштів. Це надасть можливість університету планувати свою роботу на наступний рік. Решта 20% фінансування розподіляють за показниками результативності роботи ВНЗ.

Конкретний перелік індикаторів знаходиться в результаті розробки.

Приблизний перелік складатиметься з кількості студентів, які обрали ВНЗ, актуальності спеціальності та наявності науково-дослідних публікацій.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Міносвіти пропонує ввести нову систему фінансування ВНЗ
15 березень, 2016, 23:28