Ікона Романа Шухевича зберігатиметься у волинському музеї

Ікона Романа Шухевича зберігатиметься у волинському музеї
Голова Волинської облдержадміністрації Борис Клімчук передав Волинському краєзнавчому музею ікону «Образ Покрови», на якій присягались вояки УПА у 1942 році.

Про це 16 серпня повідомила прес-служба Волинської ОДА.

Нещодавно настоятель парафії української автокефальної православної церкви Київського патріархату святої Софії Київської в Чикаго Іван Боярчук з української діаспори подарував Волині цю ікону.

Свого часу вона належала Роману Шухевичу, який перевіз її на чехословацьку територію. Потім вона попала в руки владики Петра, головного казначея ОУН, який проживав у сім’ї Івана Боярчука. Помираючи, митрополит Петро заповідав знайти таке місце на землі, де ікона буде у безпеці та на надійному збереженні.

У фонди Волинської наукової бібліотеки імені Олени Пчілки передали і раритетні книги, які були видані в США у 50-х роках минулого століття та привезенні на Волинь отцем Іваном Боярчуком. Це: підручник для шкіл і курсів українознавства «Історія української літератури» Володимира Радзикевича, видана у Нью-Йорку в 1964 році; науково-популярний збірник «Літопис Волині», виданий у 1953 році в Нью-Йорку, Вінніпезі, Буенос-Айресі; науково-популярний збірник «Літопис Волині», виданий у Вінніпезі у 1956 році; «Волинь у боротьбі за волю України» за редакцією Ю. Мулика-Луцика, видану у Волинському видавничому фонді в Вінніпезі у 1952 році; «Історія української літератури від початків до доби реалізму», видану Українською вільною академією наук США у Нью-Йорці в 1956 році.

Також у книгофонди бібліотеки передали два томи «Історії землі проф. М. Неймара» 1897-го та 1898 років видання.

До слова, Борис Клімчук повідомив, що «Музей Волинської ікони» незабаром отримає додаткове приміщення по вулиці Ярощука для розширення експозиційних площ.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Ікона Романа Шухевича зберігатиметься у волинському музеї
16 серпень, 2012, 15:10