Через події на Донбасі більше мільйона українців виїхали за кордон

Через події на Донбасі більше мільйона українців виїхали за кордон
Близько мільйона українців виїхали за межі країни через події на Донбасі, країна зазнала значних демографічних, соціальних, інфраструктурних втрат, але в той же час почала формуватися українська громадянська нація, відзначають українські вчені.

Інформацію про це знаходимо на сайті інформаційного агентства "Інтерфакс-Україна".

У середу в Києві директор Інституту демографічних і соціальних досліджень імені Птухи НАН України Елла Лібанова презентувала національну доповідь "Політика інтеграції українського суспільства в контексті викликів та загроз подій на Донбасі", підготовлений фахівцями семи інститутів України.

"Ми вважаємо, що істотних змін на сході України слід очікувати не скоро ... Тому що сформовано занадто висока соціально-психологічна напруга і там задіяні значні військові контингенти, перш за все, військовий контингент Російської Федерації", - сказала Е. Лібанова.

Вона підкреслила, що при будь-яких варіантах розвитку подій Україна не визнаватиме законність відторгнення тимчасово окупованих територій.

"Ми вважаємо, що Донбас завжди залишатиметься в складі України", - заявила вона, презентуючи доповідь українських вчених.

Також, за її словами, Україна вже не буде ніколи такою, як була колись, і хід подій на сході країни не має зворотного напрямку.

"При будь-яких змінах ситуації на Донбасі, ідеологія інтеграції українського суспільства буде домінуючою в політиці ... Без реалізації політики інтеграції України існувати не зможе", - заявила Е.Лібанова.

Вона підкреслила, що в доповіді також акцентується увага, на тому що в результаті подій на Донбасі Україна зазнала демографічні втрати.

"Ми втратили людей і через те, що значна частина їх виїхала за межі України. І сьогодні, якщо відверто говорити, то ми навіть точно не знаємо, скільки саме людей виїхало. Ми думаємо, що виїхало за межі України через події на Донбасі приблизно мільйон осіб, але скільки саме виїхало, встановити точно, з відомих причин, ми не можемо ", - підкреслила директор Інституту демографії і соцдосліджень.

Також вчені в своїй доповіді констатують, що підвищилася смертність населення, люди своєчасно не отримують медичну допомогу, переживають стреси, також знизилася народжуваність.

Вчені зазначають, що відбулись і значні втрати виробничої інфраструктури та робочих місць. У той же час, за словами Е.Лібанової, всі ці події дають потенціал можливостей для України як для економічного зростання, так і формування громадянської нації.

"Ми 25 років говорили про те, що треба формувати сучасну громадянську націю, але ми майже нічого для цього не зробили, і фактично історія розпорядилася так, що все це вийшло, на сьогодні українська сучасна громадянська нація формується", - сказала вона.

Крім того, директор Інституту демографії наголосила на необхідності проведення роботи з населенням та вирішення проблеми культурної ідентичності. У цьому контексті вона звернула увагу на важливість проведення вірною інформаційної політики в державі. "Простим забороною російських каналів ми нічого не доб'ємося", - зазначила науковець.

За її словами, якщо в Україні буде тривати падіння рівня економіки, то, можливо, розкол в суспільстві і посилиться, але на сьогоднішній день цьому розламу протидіє факт ведення війни на сході.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Не через подii на Донбасi, а через подii на майданi...
Відповісти
Останні новини
Через події на Донбасі більше мільйона українців виїхали за кордон
16 березень, 2016, 22:52