Нововолинські гірники прийшли до голови ОДА за допомогою. ФОТО

Нововолинські гірники прийшли до голови ОДА за допомогою. ФОТО
Налякані можливим закриттям шахт нововолинські гірники прийшли до Волинської ОДА просити про допомогу.

Про це стало відомо сьогодні, 17 березня, під час зустрічі шахтарів з головою Волинської облдержадміністрації Володимиром Гунчиком, - інформує Слово Волині.

Голова Незалежної профспілки гірників України державного підприємства «Шахта №1 Нововолинська» Анатолій Мухамджанов розповів, що гірники вкрай обурені постійною заборгованістю із виплати заробітної плати, відсутністю фінансування галузі та можливим закриттям шахти.

Чоловік каже, якщо шахту №1 закриють у травні так, як це планують у профільному міністерстві, сотні працівників опиняться просто на вулиці, адже у місті немає підприємства, яке могло б прийняти таку кількість людей.

Голова профспілки гірників шахти №1 каже, що шахтарям вдалось знайти інвесторів, які готові фінансувати її, однак в міністерстві відхилили пропозицію.

«На жаль, нас ніхто не підтримує з наших депутатів. Є лише декларативні дії», - наголошує мовець.

Анатолій Мухамджанов зазначає, що наразі шахта працює, однак уже розпочинається процес її закриття. Зокрема, передбачається значне скорочення працівників. Так, якщо у 2014 році у ній працювало близько 1400 людей, то зараз трохи більше 350, невдовзі ж їх кількість планується скоротити ще на третину.

Зі слів чоловіка, від губернатора вони очікують підтримки у Міністерстві енергетики та вугільної промисловості та перед Президентом.

Голова ОДА Володимир Гунчик зауважив, що з часу попередньої зустрічі з гірниками минуло більше місяця, однак суттєвих змін так і немає.









«Дуже довго не вдавалось вирішити питання, пов’язані з реалізацією запасів, які утворились на шахтах. Сьогодні цей процес уже в русі, відвантаження триває, але мене турбують інші питання – за цей період часу не змінилась ситуація із збільшенням видобутку. Я боюсь, що не змінивши стратегію, через деякий час ми використаємо ресурс. А видобуток 800 тонн вугілля на день не дасть можливості перекрити усі затрати по утриманню ДП «Волиньвугілля» та організації роботи шахт», - наголосив очільник краю та додав, що з такими темпами гірникам знову почнуть боргувати заробітну плату, а це своєю чергою призведе до перекриття доріг та інших «передстрайкових» ситуацій.

Очільник області підкреслює, що без розбудови шахти №10 втриматись на плаву вугільній галузі буде просто неможливо. Водночас, минулоріч передпускова дирекція шахти №10 не змогла освоїти 30 мільйонів гривень і ці кошти повернулись до державного бюджету.

На думку губернатора, решта шахт повинні стати фактично донорами людських та технічних ресурсів для нової, мовляв у цьому випадку гірники не боятимуться закриття шахт.













Директор передпускової дирекції шахти №10 своєю чергою повідомив, що за неповні 3 місяці 2016 року вдалось освоїти лише 10 мільйонів гривень. Втім, зі слів очільника краю, цього катастрофічно недостатньо, адже, якщо продовжити роботу в такому ж темпі, запустити першу лаву вдасться лише за 6 років.

«Це фікція, розтринькування бюджету. Це не темпи розбудови шахти №10. Це позиція «хай ще поживе»», - наголосив Гунчик.

Голова облдержадміністрації також підкреслив, що без належної програми розвитку збереження галузі неможливе.

На його думку, вже до кінця березня чинний генеральний директор ДП «Волиньвугілля» повинен сформувати програму розвитку вугільної галузі хоча б на 2016 рік. Цю програму повинні затвердити у профільному міністерстві, а також в шахтарських колективах, місцевих органах влади.

«Відсутність плану призведе до закриття шахт, їх консервації або навіть так званої тіньової приватизації. Хочу побачити перспективу хоча б на 2016 рік», - зауважив посадовець.

Окрім цього, очільник краю попросив шахтарів винести на розгляд свою програму розвитку, якщо вони мають іншу позицію.

Зрештою, присутні погодились із тим, що наразі основне завдання обласної влади – сприяти виділенню коштів на розбудову шахти №10, а завдання керівництва «Волиньвугілля» - сформувати стратегію розвитку галузі.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Нововолинські гірники прийшли до голови ОДА за допомогою. ФОТО
17 березень, 2016, 23:06