На Волині святкували весняне рівнодення

На Волині святкували весняне рівнодення
У неділю, 20 березня, в експозиції просто неба «Козацький зимівник» Музею історії сільського господарства Волині-скансен, що в селищі Рокині Луцького району, проходило свято весняного рівнодення.

Весняне рівнодення на сьогодні вважається одним із найбільш цікавих і унікальних явищ природи, - повідомляють організатори.

Цього року воно припадає на другу половину березня 17-19 числа, коли Сонце переходить з південної півкулі в північну. У цей день світло і темрява розділяються порівну, по 12 годин. Вже в наступні години і дні подовжуватиметься тривалість світлового дня аж до 21 червня – дня літнього сонцестояння.

Рівнодення – це не тільки астрономічне явище, але і важливий період року в культурі різних народів. Здавна саме цього дня наші предки святкували настання весни. Це свято ще називали святом Ярила - на честь бога Сонця, кохання та весняної пристрасті і родючості.

Науковці Музею організували інтерактивне обрядодійство – свято Першої борозни. В кінську збрую запряглися чоловіки. Їм допомагали юнаки з міста Луцька. Під дружній галас оточуючих вони розорали ниву.

Образ весняного Бога Ярила успішно зіграв молодий і стрункий юнак з Вересневого району міста Луцька Роман Жовтобрух, який у білій свиті, заквітчаний вінком із житнім снопом, обійшов присутніх та учасників свята з побажанням на щастя і добро.

Науковий співробітник музею Наталя Антонова організувала юнок із Рокинівської НВК, які заспівали веснянки. А молодиця з музею винесла дітям свіжоспечене печиво у вигляді жайворонок і пригостила дітей, щоб ті закликали первоптахів і весну.

Учасники і ветерани АТО також приїхали на таке свято, але не самі, а разом з дітьми Луцької гімназії №4 та учнями Підгайцівського НВК. Вони оглянули дві експозиції Музею, пограли у футбол, взяли участь в інтерактивному обрядодійстві.

Вихованці Волинської молодіжної громадської організації «Школа козацького гарту» під оплески присутніх виступили з показовим виступом Бойового Гопака.

Завершилося свято братчиною, частування козацьким кулішем та спільною молитвою за перемогу і мир.

Весна іде – мир несе!

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині святкували весняне рівнодення
22 березень, 2016, 22:14